Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 8 jan 2024

Tovad ullfäll – hållbar och snäll

En äkta ullfäll är en vacker inredningsdetalj som ger dig massor av värme och mys både inomhus och utomhus. Kristina Ek som driver Snällfäll berättar mer om tovade fällar och vad man kan använda dem till.

Du kan ha dem i soffan, fåtöljen eller sängen. På golvet framför öppna spisen, i hundkorgen eller myshörnan. Att sitta på vid brasan eller fikan utomhus, inbäddad i släde eller pulka på vinterutflykten – och mycket mer. En ullfäll är både varm och skön och ger en skön känsla av naturlig trivsel i vilket rum som helst.

Tåligare och mer hållbart

De flesta ullfällar är fällar med skinn. Men det finns även tovade ullfällar, som endast består av fårets ull. Det innebär att fåret inte behöver slaktas för att göra en sådan fäll.

– Fåret får leva vidare och bara det är ju fint förstås. Vi klipper våra får två gånger om året och de lever i ungefär tio år, så ett får kan ge upp emot tjugo fällar istället för en, säger Kristina Ek, som driver Snällfäll på en gård i Värmland.

Här håller hon får, gör tovade ullfällar och håller även kurser i att tova snällfällar.

– Det är en gammal hantverksteknik. Utöver ullen behövs bara vatten och såpa, så en tovad ullfäll är en ren naturprodukt. En tovad fäll är mycket tålig för väder och vind, du kan i princip ha den liggande utomhus året om utan att den far illa. De flesta ullfällar blir faktiskt bara finare av att ligga ute då och då.

Lätta att rengöra

Vilken sorts ull som använts till fällen präglar förstås också dess utseende och egenskaper. De flesta ullfällar görs med kortklippt ull, men det finns även fällar med längre ull.

– Mina får är av rasen walliskt svartnosfår som har sitt ursprung i Schweiz. Deras ull är lång men samtidigt stark och fluffig i sin textur. Det gör att de bland annat är extra varma och sköna att sitta på utomhus på vintern, berättar Kristina.

En ullfäll är lätt att rengöra. Allra lättast är att bara hänga fällen utomhus, gärna i fuktigt väder. Låt det regna på den, skaka av den och ta in den.

– En ullfäll blir inte bara renare utan även vitare och lockigare om du vädrar den regelbundet. Ett alternativ på vintern är att först låta fällen bli kall, sedan lägga ut den i snön en stund med lockarna nedåt och därefter skaka ur den.

Du kan också lägga fällen i blöt i en balja, först med ljummet vatten och lite såpa, sedan med bara kallt vatten. Tvättmaskinens ylleprogram fungerar också, men tänk på att använda ett tvättmedel anpassat för ull.

– Förresten, visste du att lika mycket som ull värmer när det är kallt, så svalkar den när det är varmt. Häftigt, eller hur?

Text: Tobias Christoffersson

Annons