Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | El/Energi 2 dec 2023

Tjäna pengar på att hjälpa elnätet med ditt batterilager

Med ett batterilager till solcellerna kan du inte bara lagra din solel. Du kan också få tiotusentals kronor om året betalt om du hjälper till att balansera elnätet. Tobias Jung på Solarkraft berättar hur det går till och tipsar om fördelarna med ett integrerat batterisystem.

Funderar du på att skaffa solceller? Då ska du också fundera på att skaffa ett batterilager. Du vet säkert att du med ett batterilager kan du lagra din solel och använda den under dygnets mörka timmar. Kanske vet du också att du – med ett timbaserat elavtal – kan ladda ditt batteri när elen är som billigast, använda den när priserna är höga och spara en hel del pengar på det. Men vet du? Du kan också få tiotusentals kronor betalt – om året! – för ditt batterilager.

Tiotusentals kronor om året

Hur? Tobias Jung, vd för solcellsföretaget Solarkraft förklarar:

– Du kan som privatperson och villaägare ställa din batterikapacitet till elnätets förfogande och få betalt för det. Det kallas stödtjänst för frekvensreglering och innebär i praktiken att Svenska kraftnät, som ansvarar för vårt elnät, tar hjälp av ditt batterilager – och många andras – för att upprätthålla den nödvändiga balansen mellan mängden el som produceras och mängden el som används, berättar Tobias.

I takt med att mängden så kallad oplanerbar el, från framför allt vindkraft och solpaneler, ökar i vårt elnät så ökar också behovet av stödtjänster. En solig och blåsig dag med överskott på el kan en del av överskottet laddas ner i många anslutna batterilager, och så laddas elen upp igen när efterfrågan är större.

– Vi ser just nu en tiodubbling av intresset för batterilager, och det är inte så märkligt. Över de senaste tolv månaderna har en villaägare med ett batteri på 10 kilowatt, den vanligaste storleken, kunnat få tiotusentals i ersättning kronor för sina stödtjänster.

Unik integrerad batterilösning

På marknaden finns en mängd olika batterilösningar. Solarkraft har arbetat med flera under flertalet år, men det är en för Sverige ny och unik lösning som Tobias Jung vill tipsa om.

– Danska företaget Emaldo har utvecklat ett integrerat batterilager där du får batteri, växelriktare, elbilsladdare och smart styrning i samma system. Allt finns kompakt och effektivt samlat i samma skåp, vilket både spar plats och gör systemet lätt att installera. Styrsystemets AI-enhet lär sig dina förbrukningsmönster och är automatiskt kopplat till spotpriset på elbörsen, vilket innebär att batteriet laddar automatiskt när elpriserna är som lägst. Lika automatiskt är batteriet – om du valt det – anslutet till stödtjänsterna för balans av elnätet.

Text: Tobias Christoffersson

Annons