Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Trädgård 20 mar 2023

DAGENS TIPS: MOT SVIN OCH RÅDDJUR I RABATTEN

Det är trist när vildsvinen bökar upp gräsmattan och rådjuren äter upp pionerna. Men innan du köper dyra och naturpåverkande kemikalier, eller inhängnar trädgården med elektriska trådar, så bör du först testa de enklaste vägarna: Cayennepeppar är en gammal beprövad metod. Strö kryddan på växterna som du vet att de vilda djuren nafsar på, så tappar de snabbt intresset.

En annan klassiker är pressa ett par vitlöksklyftor och lägga i vattenkannan, som du sedan vattnar uteväxterna med. Det behövs inte upprepas tätare än 2-3 ggr per sommar för att ge buskar och blommor en smak som djuren ogillar. Även om regnet sköljer bort vitlöksvattnet från växterna, så tas vätskan upp i stjälk, blommor och blad och ger långverkande effekt. Men undvik att sätta vitlökssmak på dina bär och frukter.

I fruktträd är det bättre att hänga upp gamla CD-skivor. Många vilda djur upplever nämligen skivornas ljusreflexer som skämmande.

Bor du nära en fårfarmare så kan du be om ull. Ullen från svenska får kommer sällan till någon användning, så den får man oftast gratis. Häng upp några tovor bland buskar och blomrabatter. Tvätta den inte, eftersom det just är den råa ull-lukten som vilda djur ogillar.

Det sista superknepet är också det enklaste och billigaste: Följ katternas goda exempel och kissa i dina blomrabatter och buskar. Om grannen bör besparas den synen, så kan du ha en hink eller kanna inne på toaletten som du slår i trädgården efter utfört behov.

Text: Redaktionen Villanytt

 

Annons