Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Resmål 24 jun 2021

Tips: Hitta din familjs aktiva äventyr

Allt fler familjer vill ha resmål med lekfulla eller upplevelserika utomhusaktiviteter. Intresset för terrängcykling, paddling, sportfiske och vandring i svensk natur är högt. Och det ska göras tillsammans, som ett gemensamt äventyr. Tips på spännande aktiviteter får vi här från Jeff Jacket, på Grönklittsgruppen som specialiserat sig på att utveckla sådana resmål.

Många familjer upplever att gemenskapen stärks när de tar sig an ett äventyr tillsammans.

–Ja, man kan utgå från allas olika förmåga, och peppa varandra. Målet är att ha roligt ihop, men självförtroendet växer ju också när man klarar av något mer utmanande, berättar Jeff Jacket.

Hans första tips är Orsa Grönklitt, i Dalarna, där han råder oss att hyra en stuga som rymmer hela familjen. Då blir alla delaktiga i förberedelserna och matlagningen. Det gäller såklart även i husbil eller husvagn på campingen.

–Där upplever man nästan vildmark. Man kan hyra mountain-bikes och ge sig ut på lederna. Både familjevänliga och utmanande, och det tipsar personalen gärna om. Om någon i gänget känner att konditionen inte är på topp, så kan man välja elcykel och då hålla samma tempo som andra. Där satsas nu även på ett inspirerande område för balans, trick och hopp. Även sportfiske, paddling och vandring är härligt där, intygar Jeff.

Ta lift med cykeln upp

Nästa förslag är Tänndalen, i Härjedalen, som bjuder på en riktig fjällupplevelse med vida vyer uppifrån höjderna.

– Här är det också fantastiskt att fiska, vandra och paddla. Den som väljer cykling och bor på Tänndalens skilodge har backen alldeles utanför. Få ställen har så fin fjällcykling bland porlande bäckar, som i Tänndalens fjällcykelpark. Den som vill ta i ordentligt kan cykla klätterlederna uppåt, men det går ju jättefint att ta liften upp med cykeln, säger Jeff.

Han tipsar även om Sunne Sommarland, i Värmland, som är ett Mecka för den som gillar vattenrutschbanor. ”Duellen” är två nya parallella kanor med tuffa kurvor, där man kan tävla mot varandra.

–Sunnes mest magkittlande bana är Fritt Fall. Men den som vill ta det lugnare kan glida på en badring genom hela sommarlandet, på en lugnt strömmande kanal. Som en fysisk och gemensam aktivitet, gläds många i hinderbanan ”Wipe out”.

Lappländskt fiske och vandring

Slutligen tar Jeff upp Ansia Resort, i lappländska Lycksele. Anläggningen är femstjärnig, restaurangen har höga omdömen, och här kan man slå långa golfslag i landskapet, eller korta på minigolfbanan. Stugorna har upp till åtta bäddar, och många föräldrar uppskattar att poolområdet har livvakter.

–Ume älv är bred som en sjö här och många häpnar över den fina sandstranden. Landskapet inbjuder verkligen till upplevelserik vandring och spännande fiske.

Text: Tom Swales

Annons