Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Trädgård 22 dec 2021

Tips för val av vinterisolerat uterum

Vinterträdgård eller vinterisolerat uterum? Oavsett vad du kallar det, så är intresset stort för inglasade uterum som kan hålla värmen. Vi bjuder här på goda råd för dig som är sugen på att skaffa ett uppvärmt uterum. Vi får experthjälp av Björn Bergström på Garden & Greenhouse.

Idag används de vintervarma uterummen både för vår egen trivsel, likaväl som för övervintring av medelhavsväxter. För många blir det ett spännande trädgårdsrum under stjärnhimlen med utsikt mot vackert belysta trädgårdsmiljöer – både isglimrande och grönskande. Alla användningsområdena förutsätter bra isoleringsförmåga:

– Ja, och ju bättre isolering, desto mindre uppvärmning krävs. Att värmen inte läcker ut genast, ger också en större möjlighet att ha rummet permanent uppvärmt, vilket ger en friare användning. Det kan också vara värt att investera i en högre isolerförmåga mot ljud, om man bor nära en bullrig miljö, förklarar Björn och visar deras trippelglas.

Med ett sådant kommer man ner i U-värde 0,6 men han visar även dubbelglaset som når ner till 1,0. Björn råder alla att även granska profilernas isolerförmåga, och visar på en genomskärning att konstruktionen helt saknar genomgående köldbryggor, mellan ut- och insidan.

Syna styrkan mot snötyngd

Björn understryker vikten av att kontrollera om takkonstruktionen tål tyngden av snö:

-Sverige är indelat i olika snölastzoner, som anger hur stor snöbelastning som taket på din hemort riskerar att utsättas för. Från klass 1 i sydvästra Skåne upp till klass 5,5 i nordvästra landsdelarna. Skillnaderna är stora, och därför anpassar vi konstruktionens styrka efter var i landet som uterummet ska stå. 

Den som vill skapa ett extra karaktärsfullt uterum begränsas tyvärr ofta av att många leverantörer endast erbjuder fyrkantiga och rätvinklade pulpet- och sadeltak. Därför blir vi särskilt överraskade av att hitta tjugo helt olika takmöjligheter hos Garden & Greenhouse.

– Vill man ge arkitekten, eller den egna kreativiteten, fria händer att skapa ett uterum som medför ett högre värde för villan så är mitt råd att glömma limträbalkar. Med självbärande takprofiler av aluminium kan vi erbjuda lutningar, takåsar, vinklar och brytningar i alla väderstreck. Inte bara runt ett hörn, utan vidare runt nästa hörn också.

 För alla säsonger

Att kunna skugga och ventilera uterummet på sommaren, även när man inte är hemma, är mycket uppskattat. Björn visar oss de populäraste lösningarna:

– Högt placerade vädringsfönster så att ingen obehörig tar sig in. Och eventuellt en skuggande, elektriskt öppnande markis ovanför glastaket. Det gör rummet användbart även när solen värmer som mest.

Text: Tom Swales

Annons