Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Trädgård 25 nov 2022

Tips för trädgården i vinter – Här hittar du trädgårdsprylarna och utrustningen du behöver

Sommaren är kanske trädgårdens höjdpunkt, men det finns många trädgårdsaktiviteter att göra även under de kalla månaderna. Den långa svenska vintern är en utmärkt tid att städa upp i trädgården, se över trädgårdsutrustning och förbereda för nästa sommar. Här tipsar vi om hur!  

 

Träden har tappat sina löv och utemöblerna har burits in till vinterförvaring. Vintern innebär mindre tid spenderad i trädgården, men det betyder inte att du behöver gå sysslolös. Nu finns möjlighet att se över allt och samtidigt blicka framåt till vårens projekt!

 

1. Se över din trädgårdsutrustning

Vintern är en bra tidpunkt för att fundera över vad som fungerat bra i trädgården och vad som kan förbättras. Det kan innebära att du skaffar nya redskap eller uppgraderar befintliga. Många villaägare vänder sig till nätet för att köpa trädgårdsutrustning och utrustning till bra pris, ofta bättre priser än vad du får i fysiska butiker. Kom ihåg att rengöra dina nuvarande trädgårdsverktyg eller -utrustning för att få de att hålla så länge som möjligt.

 

Om du till exempel haft besvär med att kratta undan alla löv på marken kan det vara värt att investera i en lövblås. Det finns numera tysta batteridrivna modeller som funkar bra i tätbebyggda områden, utan att tappa i effektivitet, såväl som bensindrivna.

 

Lågsäsongen är också en bra tid att leta efter bra erbjudanden på gräsklippare, så att du är förberedd inför våren när gräsmattan börjar att frodas på nytt. Även produkter som högtryckstvätt, trimmers och elektriska häcksaxar kommer ofta till användning – se över om du behöver byta ut något sådant eller köpa till ny utrustning.

 

2. Hjälp växterna att klara kylan

De flesta växter går i vila under vintern och det finns vissa saker du kan göra för att hjälpa dem att klara av de kalla månaderna bättre. För att hjälpa gräset på tomtens gräsmatta kan du öka klipphöjden något vid sista årets gräsklippning. Genom att låta gräset vara lite längre under vintern, cirka 4 till 6 cm, så klarar det sig bättre mot kylan. Gräset brukar sluta växa när det är cirka 5 grader i dygnsmedeltemperatur.

 

Ta in alla krukväxter men kontrollera så att det inte följer med ohyra in! Rensa bort ogräs i landen och rensa även bort löv om en växt har varit angripen av svampsjukdomar. Plocka upp fallfrukt från marken och eventuell rutten frukt som inte trillat ner. Vill du vara extra försiktig om ett träd är det en god idé att skydda det mot rådjur, exempelvis med nät.

 

3. Planera ändringar i trädgården

Vill du anlägga en ny rabatt i trädgården? Börja odla i ett trädgårdsland eller plantera en ny häck? Nu är ett utmärkt tillfälle att spåna på idéer och sätta planerna i verket. Om du hinner innan tjälen och snön så kan du gräva fram en rabatt redan under hösten eller vintern. Många passar också på att gräva om komposten innan den fryser till.

 

4. Bestäm vilka växter du vill ha och förså inomhus

Passa på att läsa på om olika växter för att se vilka som passar bäst i trädgården och hur du förbereder dessa. Beställ fröpåsar i god tid! Vissa frön, till exempel chilifrön för en chiliplanta, är perfekta att plantera inomhus i kruka under vintern. När värmen kommer kan du sedan flytta ut plantan.

 

Sist men inte minst, glöm inte att koppla bort vattenslangen så att vattenutkastet inte fryser. Töm även eventuella tunnor på vatten och ta in allt som kan ta skada av kylan. Och håll ut – våren kommer alltid tillbaka förr eller senare!

Annons