Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Tips för smidigare och billigare flytt

Om du planerar att anlita en flyttfirma så kan du halvera kostnaderna, tiden och risken för att föremål skadas genom att tänka rätt från början. Här bjuder Villanytt på tips och råd inför flytten av ditt bohag.

Anlita en flyttfirma som utgår från en ort som ligger nära flyttsträckan. Det spelar däremot ingen roll om de är baserade på orten som du flyttar från, till eller någonstans på flyttvägen däremellan. Ju närmare flyttvägen, desto mindre betalar du för flyttbussens och personalens onödiga resande. Generellt så håller flyttfirmorna i storstäderna lite lägre priser, på grund av priskonkurrens och högre beläggning, jämfört med en flyttfirma på landsbygden som kanske inte har någon konkurrent inom fem mils radie. Låt säga att du ska flytta mellan Malmö och Idre i norra Dalarna. Då får du troligen ett lägre pris av en flyttfirma i Malmö, än av en firma i Idres närhet.

Fråga om trygghet och försäkring

För att överlämna alla sina ägodelar i någons händer så vill man känna trygghet. Villanytt frågar Malmöbaserade Acta Flytt om vad kunden ska fråga om, för att få maximal trygghet. Deras råd är att alltid fråga om flyttfirman följer branschstandarderna ”Bohag 2010” och ”Kontor 2003”, och om de har skadeförsäkring som omfattar kundens bohag.

När du väljer flyttfirma så kan det faktiskt vara så att din privata hemförsäkring, eller ditt företags försäkring (om du flyttar ditt företags inventarier), kräver att den anlitade flyttfirman följer de två nämnda standarderna. Det kan bli avgörande för om ditt försäkringsbolag kan ersätta flyttskador som inte kan läggas på flyttfirmans ansvar.

Vad ska åka med, när och var?

En enda resa för flyttbussen blir naturligtvis billigare än att betala dem för två resor, så det gäller att packa effektivt och prioritera. Småprylar och föremål som inte går att packa kompakt i staplingsbara lådor, till exempel spretiga växter, kanske är smartare att du själv tar i din egen bil. Om du däremot reser till nya adressen med buss eller tåg så kanske du kan be vänner eller närstående, som planerar att bila till dig inom kort, att då ta med lättare, ömtåliga eller spretiga föremål. Det här valet gäller bara om platsen är begränsad i flyttbussen, och för att slippa betala flyttfirman för en andra resa med föremål som du inte är i akut behov av. Om du inte har starka och personliga känslor för din stora soffa eller gigantiska bokhylla, så kan det vara bättre att sälja de möblerna på annons och köpa likvärdiga på den nya orten. Det du säljer på Facebook eller Blocket, kan du oftast köpa till samma pris på nästa ort.

Flytta inte när alla andra flyttar

Av naturliga skäl så planeras de flesta flyttar till helgerna, det innebär inte bara att de flesta flyttfirmor är fullbokade utan även att flyttpersonalen har helgtillägg. Du kan alltså få din flytt utförd till lägre kostnad om du kan boka in flyttfirman en vardag i stället för på veckoslutet. Dessutom sker de flesta bostadsbyten vid månadsskiftena, vilket också gör att färre flyttfirmor är tillgängliga då.

Fråga flyttfirman om flyttkartonger

Funderar du på att köpa flyttkartonger? Flyttfirman som du anlitar har troligen flyttkartonger som de kan låna ut, ibland mot en mindre avgift. Fördelen med deras lådor är att formaten oftast är anpassade för att nyttja flyttfordonet maximalt, och deras proffs-lådor är mycket stabilare än de som vanligen säljs i varuhusen till vanliga konsumenter. Om du använder egna lådor, av klenare material, så kommer du i högre grad få ansvara för skador som orsakas av ohållbara lådor. En stor flytt kräver många lådor som upptar stor plats även när de är tomma. Om de då hämtas upp av flyttfirman som lånat ut dem, så slipper du själv frakta i väg dem, lägga ut dem på annons eller tvingas lagra dem på vinden. Och, oavsett om du köper egna, lånar eller hyr andras lådor så kan lastutrymmet i lastbilen packas effektivare om alla lådor har samma format.

Text: Tom Swales, Villanytt

Annons