Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Måleri/Tapeter 28 okt 2019

Tidlösa, genuina och klassiska tapeter som håller för evigt

I snart 115 år har Boråstapeter producerat tapeter och är onekligen den största tapetleverantören i Sverige. Grunden till framgången ligger i deras omsorg för det traditionella och tidlösa. Grundaren Waldemar Andrén skapade klassiska tapetmästerverk som designteamet ännu utgår ifrån idag när de skapar moderna tapeter i olika spännande kollektioner.

Sissa Sundling är Head of Design på Boråstapeter och står bakom mästerverk som tapetkollektionen Anno som består av ett urval av historiska tapeter, den äldsta, Rosenvinge, ändå från 1500-talet. Kollektionen är en del av Boråstapeters DNA och arv och här finns originalmönster från olika stilar och epoker som till den gustavianska tiden, sekelskiftets jugend fram till det moderna 20-talet.

– Det som är så fantastiskt med de här gamla tapeterna är att de är tidlösa. Fastän de kan vara hundra år gamla, är de aktuella än idag, berättar Sissa.

-Till exempel tapeten Foglavik kommer från ett litet samhälle utanför Sollebrunn, en gammal glasbruksort. Familjen som har tagit över den gamla fabrikörsvillan, gav mig ett fragment av originaltapeten från 1875 och de har nu fått tillbaka sin tapet i nytryck, säger hon.

Tapeten Siri som är en jugendtapet, tryckt på Göteborgs tapetfabrik runt förra sekelskiftet, är med sina stora vallmoblommor väldigt modern och maffig i sitt utförande.

MILANO OCH GÖTEBORG INSPIRERAR

Boråstapeter arbetar även med samtida trender och reser årligen till inredningsmässor i London, Milano och Paris för att hitta de allra senaste strömningarna. Men idéer till kollektioner kan även komma från det vardagliga och nära.

Inspirationen till Everyday Moments, en kollektion som precis lanserats kommer från både naturen och staden Göteborg.

– Jag ville komma åt materialkänslan i väl använt tegel, rustik textil men också det enkla vackra som man hittar i naturen bara man låter blicken vila. Tegeltapeten Original Brick har Sissa skapat utifrån fotografier från gammalt tegel på Tredje Långgatan. En riktig göteborgstegelvägg som passar jättefint i ett kök och skapar en mysig stämning. Fern Forest är också en helt otrolig tapet, med stora ormbunksblad. Vad skulle vara skönare än att sova i en skog av blad?

Annars är kollektion InBloom med bara blomstertapeter deras storsäljare. -Alla älskar blommor och här hittar du allt från traditionella rosmönster till stora måleriska pioner tryckta på en skimrade yta.

Den allra senaste kollektionen heter Graceful Stories och kommer till butik nu i oktober. Här är det känslan av mjuk och varm minimalism som lyfts fram. Rosa toner, skimmer, marmor, thaisiden för den som vill inreda luftigt och modernt men ändå ombonat.

Väljer du att tapetsera med Boråstapeter hemma fångar du det tidlösa och klassiska men tar samtidigt ett steg in i det moderna.

Text: Linda Johansson

Annons