Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 21 maj 2024

Tidlös charm med en äkta emaljskylt

Låt en hantverksgjord namnskylt, nummerskylt eller gatuskylt i äkta emalj bli en vacker och charmfull detalj till ditt hus. Välj den både klassiska och tidlösa modellen i mörkblått och vitt eller hitta din egna stil. Sofia Green som driver Falu Emaljskyltar berättar mer om hur det går till.

En äkta, hantverksgjord emaljskylt ger en genuin känsla av kvalitet och skönhet. Är den gjord i gammal stil blir den som en länk mellan historia och nutid. På vilken vägg, dörr, grind eller varhelst den nu sitter så pryder den sin plats.

– En äkta emaljskylt ska vara som ett smycke, en riktigt fin detalj på ett hus. Men den är samtidigt hållbar och står emot väder och vind, det är ett tåligt material. Behandlar du din emaljskylt som glas, så håller den som stål, brukar jag säga, säger Sofia.

Tillsammans med sambon Leif har hon skyltverkstad på gruvområdet mitt i världsarvet Falu gruva i Falun.

En varsam och noggrann process

Bakom varje färdig emaljskylt finns en varsam och noggrann process i flertalet steg. Emalj i sig är en glasmassa infärgad med vita, svarta eller kulörta metalloxider som under värme förenar sig med skyltens stålplåt.

– Vi gör själv hela tillverkningen av alla skyltar här i Falun. Vi tar emot beställningar från hela landet, ja hela världen faktiskt. För en färdig skylt krävs minst fyra olika bränningar i ugnen i runt

820 graders värme. Från beställning till leverans tar det cirka fyra veckor. Det låter kanske som en evighet i dagens snabba värld, men så är det med riktigt hantverk: det ska få ta sin tid!

Formge din egen skylt

Namnskylt, husnummerskylt och gatu-eller gårdsnamnskylt är de populäraste modellerna.  Många vill ha den gamla, klassiska stilen med vit text på mörkblå botten och en ram runt, men det finns mycket mer att välja på.

– Vi har flera olika typsnitt, även de med modernare stil, och du kan få nästan vilken kulör du vill. Med hjälp av mallar på vår hemsida kan du prova runt och formge din egen skylt. Vi har inga standardmått, utan tillverkar allt på beställning. Du kan välja vilka mått och vilken form du vill, bara det får plats i vår ugn, och vi gör även företagsskyltar med logotyper. Vad du än väljer, så blir en äkta emaljskylt alltid unik.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons