Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare | Trädgård 28 feb 2022

Tiden att planera trädäcket är nu!

Går du i trädäckstankar? Vill du anlita en hantverkare för jobbet? Och ha det färdigt till sommarsemestern? Då är det hög tid att börja planera och ta in offerter nu. Här är några viktiga saker du ska tänka på.

Fyra till sex månader innan du vill ha jobbet utfört. Ungefär så lång tid i förväg bör du välja och boka in hantverkare för arbete med trädäck, altan och uterum för att vara säker på att bli klar när du vill.

– Det är när vårvärmen kommer som många kommer på att de vill ha trädäcket gjort till sommarsemestern, men redan i början av maj är det oftast för sent. Då är vi och de flesta andra hantverkare fullbokade. Så har det varit de senaste åren, inte minst under pandemin då många passat på att fixa med sina hus, säger Daniel Andersson på Lissel & Andersson Bygg i Borlänge.

Här tipsar Daniel om några viktiga saker att tänka på när du planerar trädäck eller altan.

Läget

– De flesta vill ha sitt trädäck där det är eftermiddags- och kvällssol, så man kan sitta ute och äta på sommarkvällarna. Det är också en fördel om det är nära till köket, eller i alla fall inte allt för långt ifrån. Ojämn eller sluttande mark däremot är inget hinder.

Storleken

Allt fler bygger allt större trädäck, vilket inte minst beror på att våra utemöbler blivit allt större. En loungegrupp tar rätt mycket mer plats än ett cafébord och två stolar.

– Och möblerna ska inte bara få plats, du ska kunna röra dig kring dem utan att det blir för trångt. Ett djup på fyra meter är minimum i de flesta fall.

Materialet

Tryckimpregnerad furu är det klassiska materialvalet för trädäck och altaner, men det finns mycket mer att välja på, både bland inhemska och exotiska träslag. Titta runt ordentligt.

– Lärkträ är populärt idag. Det är inte så dyrt och får en lite grå färgton efterhand som många gillar. Själv tycker jag om trall av kärnfuru, från det bästa furuvirket, också lite gråaktig och inte impregnerad.

Tak- eller glasparti?

Ett trädäck är inte ett uterum, men du kan bygga tak över en del av det och även sätta upp skjutväggar av glas. Då får du en skyddad del av trädäcket där du kan äta även en regnig kväll och förvara utemöblerna på vintern.

Utekök eller utespa

Kanske vill du ha ett utespa eller ett utekök i framtiden? Då är det bra att ha det med i tankarna redan när du planerar ditt trädäck.

– Ett utespa med vatten väger ju runt 1 500 kilo. Ska det stå på trädäcket behöver extra reglar läggas in under för att klara vikten. Ett utekök är lättare att lägga till i efterhand, men det kan vara bra att planera för avloppsrör och vattenslang, säger Daniel Andersson.

Bygglov?

Sist men inte minst, fast kanske tråkigast: bygglov. Bygglov brukar inte behövas för ett enkelt trädäck, däremot om du lägger till tak och skjutväggar. Olika kommuner har olika regler, se vad som gäller i din.

Annons