Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 19 nov 2021

Textilierna ger hemmet funktion och stil

Hemtextilier spelar huvudrollen i många svenska interiörer, både för trivsel och funktioner. Villanytt tittar på de vävda delarna av hemmet, tillsammans med Kim Ekelund på det klassiska väveriet Ekelunds. Vi får bland annat veta hur nya möjligheter i inredningen kommer med den mest avancerade svenska vävtekniken.

Idag kan inte bara slott, utan mångas hem och företag, inredas med avancerat vävda mönster på bordsdukar, filtar, handdukar och kuddfodral. I uttrycksfulla hem kan till och med disktrasan vara vävd i vackra färger eller med muminfigurer, landskap och djur. Kim berättar:

– Ja, en karaktärsfull disktrasa kan verkligen dra igång intressanta samtal med gästerna. Och med vår avancerade vävteknik här i Horred så kan vi få fram en högre detaljrikedom än något annat väveri. Det innebär att den som inreder kan få målningar och fotografier i hemmets vävda textilier. Älskar man Varberg, jakt eller växter så kan man välja handdukar efter sin personlighet, som pride-mönstret.

Att många inredningsintresserade älskar vävda mönster handlar inte bara om tradition. Till skillnad från påtryckta mönster som ger ett billigare intryck, så byggs vävda motiv upp med en mängd olikfärgade trådar. Det ger en genuinare känsla och historisk beständighet, då designen är helintegrerad i textilen.

Många funktioner

Alla väljer och använder textilier i hemmet utifrån olika behov och smak. Att välja en diskduk av vävda naturmaterial i stället för en av wettex-typ, handlar inte bara om dekoration, utan även om de antibakteriella egenskaperna i naturmaterialen.

– Visst, instämmer Kim. Och när föräldrar väljer de här barnfiltarna så handlar det inte bara om att de är skönt ruggade, utan även om att de är GOTS-certierade, alltså av trygga ekologiska material. Vi ser ju också hur varierat människor använder våra kökshanddukar, utöver att torka sina blöta händer på.

Han hur de ansvänds som diskbänksskydd, servetter, grytunderlägg, disktorkning eller för att greppa heta grytor. Kim Ekelund, vars familj har drivit väveri längst i världen, understryker textiliernas mångåriga roll i hemmet:

– Till festmiddagen använder man dukar, servetter, bordstabletter. Och när vi ska mysa så kurar vi oss emot kuddfodral och filtar. Och idag kan alla välja personliga färger eller mönster som speglar högtiden, säsongen eller vår stil.

Populärt med svenskvävt

Villanytt undrar varför så många vill ha just svenska väver, med tanke på alla lågpristextilier som strömmar in från Asien.

– Folk märker ju tydligt kvalitetsskillnaden när de använder varorna. Men många inreder också utifrån miljövärden, som i vårt fall att vår moderna anläggning har minimal påverkan. Hushållen inspireras också av svensk design på vår hemsida och instagram.

Som villaägare kan det vara svårt att välja färger och mönster på textilier, men Kim avslöjar att de snart lanserar ett 3D-verktyg, som ska visa hur valen ser ut i hemmet.

Text: Tom Swales

Annons