Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Bästa Terrassvärmare

Bästa Terrassvärmare 2020 – Den ultimata guiden!

Att bo i Sverige ska inte göra det omöjligt att spendera kvalitetstid utomhus mer än några månader under sommaren när den svenska sommaren är som bäst. Oavsett om man har en balkong, terass, altan, eller något inglasat alternativ, kan allt som behövs för att förändra en trist miljö till en riktigt trevlig stund vara en utomhusvärmare.

Det finns mängder av olika varianter som alla funkar på olika sätt. För en liten inglasad balkong kan det räcka med en värmefläkt medan det för en större utomhusyta kan krävas en ordentlig terrassvärmare. Faktum är att en terrassvärmare är till för att användas utomhus så även om man hade velat ha en på balkongen hade det definitivt inte varit en bra lösning!

 

Det finns många olika typer av terrassvärmare

De flesta tänker nog när de hör ordet på den klassiska gasolvärmaren som blivit lite av standard på svenska uteserveringar för att kunna förlänga sommaren en extra månad eller två.

Bäst-i-test / testvinnaren från Landmann.

Effektiv terrassvärmare med stomme som är tillverkad av lackerad plåt.
Värmen går ställa steglöst och värmaren är utrustad med ett tippskyd. Reflektorn sprider värmen åt sidorna. Värmer upp uteplatsen, lätt att ställa värmen, mycket prisvärd modell

Denna typ av terrassvärmare är kraftfull och kan ge mycket värme vilket gör den till ett bra alternativ för just en uteservering. För personligt bruk passar den bäst till en altan eller terrass och kan göra stor nytta även där det saknas tak och väggar. För mindre ytor, till exempel en balkong, är en värmefläkt ett bättre alternativ.

Utöver att det är skillnad på vilket behov man har finns det andra skillnader på olika terrassvärmare som kan vara bra att hålla ordning på. Driftkällor är en faktor och det kommer vi gå igenom djupare längre fram. Effekt är en annan faktor och här är det främst våra recensioner du kan vända dig till för att snabbt hitta den informationen du söker om en produkt.

Något annat som är viktigt att hålla reda på, främst när det gäller säkerhet, är placeringen av sin terrassvärmare. Även detta kan du hitta mer om i våra recensioner. Viktiga saker att tänka på här är avstånd till väggar och tak så inget riskerar att bli överhettat. Samtidigt kan man inte sitta för nära värmen heller.

Våra bedömningar baserar vi på bland annat just dessa faktorer – driftkällor, säkerhet och behov, men självklart även pris. För att en göra en terrassvärmare bäst i test behöver den också vara prisvärd.

Vi kommer här fördjupa oss i en mängd olika typer av terrassvärmare som infravärmare, gasolvärmare, fotogenvärmare och halogenvärmare. Vi kan inte garantera att du hittar ett alternativ för alla typer av svenskt väder, men vi kan lova att du hittar så gott som allt du behöver veta för att göra rätt köp.

Elvärmare (Quartz) IP24 Kan monteras på väggen. Justerbar värmare med 2 lägen och skyddad med IP24 passar den i våtutrymmen. Köp den nu:

Infravärmare

Infravärmare är det klassiska och för många givna valet bland terrassvärmare. Till skillnad från till exempel en värmefläkt som kan värma upp ett helt rum, avger en infravärmare värme genom en elektromagnetisk strålning.

Detta innebär att det som ska värmas upp behöver träffas av denna strålningsvärme, oavsett om det är en stol eller soffa, eller du själv och din familj eller vänner. Med det sagt blir det uppenbart att saker som placering, riktning och avstånd från en infravärmare är väldigt viktiga faktorer för att få den effekt man vill.

Är den elektromagnetiska strålningen farlig?

Du behöver inte oroa dig över den form av strålning en infravärmare värmer upp dig med. Den har absolut ingenting med radioaktivitet att göra. Tvärtom kan strålningen istället vara nyttig för oss människor. Vi är dessutom väldigt vana vid den eftersom den största delen av den värme vi får från solen kommer från infravärme!

Långvågig eller kortvågig infravärmare?

En annan sak som kan vara intressant att veta angående infravärmare är att man kan skilja på långvågig och kortvågig strålning. Äldre typer av infravärmare använder den långvågiga typen medan nyare använder en kortvågig. Detta är positivt, framförallt för att det är mycket mer effektivt vilket gör att det blir en billigare lösning med en lägre elförbrukning.

Den nyare typen av infravärmare med kortvågig strålning kan kallas både kvartsinfra och kvartsvärmare. En annan skillnad mer än att den är billigare är att den kortvågiga strålningen inte värmer upp luften utan bara det som strålarna träffar. Detta gör den mer effektiv än den långvågiga strålningen som värmer upp luften som sedan i sin tur värmer oss.

Infravärmare eller halogenvärmare som ljuskälla

Även om det högst troligt inte är huvudanledningen till att man köper en infravärmare får man ändå ett visst ljus som faktiskt kan vara behagligt. En sval sommarkväll när man behöver lite extra värme kan denna ljuskälla vara nog för att ge ett trevligt skimmer över kvällen.

Vill man ha en annan typ av ljus kan man testa en halogenvärmare eller halogeninfravärmare som det också kallas. Här får man en röd nyans på sitt ljus tack vare en tungstenstråd som är färgad röd och när den värms upp till över 2000 grader skapar både en trivsam värme och ett mysigt ljus.

Olika typer av infravärmare

Om man köper en ny infravärmare kommer den sannolikt med kortvågig strålning. Däremot finns det några olika typer av modeller. Bäst-i-test / testvinnaren från Landmann kan vi varmt rekommendera dig. Värmen går ställa steglöst och värmaren är utrustad med ett tippskyd. Reflektorn sprider värmen åt sidorna. Värmer upp uteplatsen, lätt att ställa värmen, mycket prisvärd modell.

Denna modell är på många sätt det smidigaste alternativet då ingen montering krävs och den går att flytta runt vart man vill.

 

Kämpar du för att hålla ditt terrassen eller ditt badrum varmt på vintern?


Då är Princess Smart Glass Panelvärmare verkligen något för dig. Panelerna har en modern design och blir ett riktigt blickfångare i din interiör. Kontrollera den smarta värmaren via HomeWizard Climate-appen och se till att du alltid kommer hem till ett varmt och mysigt rum. Köp direkt på sajten:

 

Halogenvärmare

En speciell typ av infravärmare är den halogenvärmare vi nämnde ovan. Den kan även kallas halogeninfra eller halogeninfravärmare. Förutom det röda ljuset från tungstenstråden är en annan skillnad att denna värmare är fylld med halogengas. Effekten är mycket hög men halogenvärmaren har istället nackdelen att den inte håller lika länge som en “vanlig” infravärmare som även kallas carboninfra.

En funktion som kan vara värd att leta efter på en halogenvärmare är möjligheten att rikta spridningen av värme http://www.frico.se/var-kunskap/Artiklar/Komfort/carbon-eller-halogen–vilken-infravarmare-ar-bast/ . Om man sitter nära värmaren bör man ha en bredare spridning för att det inte ska kännas för varmt. På längre avstånd kan man använda sig av en mer fokuserad spridning vilket gör att du även några meter från halogenvärmaren kan få tillräcklig värme.

Man kan ganska enkelt sammanfatta den avgörande faktorn för när det kan vara läge att välja en halogenvärmare. Ju längre ifrån värmaren du kommer befinna dig, desto bättre nytta har du av en halogenvärmare istället för en traditionell infravärmare.

Balkongvärmare

För att värma upp en liten balkong går det utmärkt att använda en värmefläkt. Dock skulle vi nog gissa att infravärmare är det klart vanligaste valet som balkongvärmare. Infravärmare är ett väldigt bra alternativ för mindre ytor eftersom de ger en skön värme och är tysta till skillnad från en värmefläkt där vissa modeller kan låta en del.

För att en värmefläkt ska vara effektiv för att värma upp en balkong behöver balkongen definitivt vara inglasad. En Infravärmare däremot kan också fungera fint på en inglasad balkong men är helt klart det överlägsna valet om balkongen inte är inglasad. Perfekt för att förlänga en sommarkväll!

Gasolvärmare

Gasolvärmare fungerar för många olika behov men har blivit ett populärt alternativ för de som behöver en bärbar lösning. Eftersom den självklart drivs av gasol är en gasolvärmare även ett givet val för campare. Man slipper ju behovet av ett eluttag som man har med de flesta typerna av infravärmare och värmefläktar.

Man behöver givetvis inte hålla sig utomhus med sin gasolvärmare. Det går hur bra som helst inomhus också men då finns det några saker som kan vara viktiga att tänka på när det gäller säkerhet. Läs vidare så kommer vi förklara mer!

Säkerhet och gasolvärmare

Även om gasolvärmare är säkra finns det några säkerhetsaspekter som kan vara bra att tänka på vid sitt köp. Du vill gärna ha en gasolvärmare med överhettningsskydd, det är det första att kika på innan köpet. Kort och gott gör överhettningsskyddet att gasolvärmaren stänger av sig själv om den blir för varm. Ska den stå på ett golv eller bord är det även bra om det finns ett tippskydd, speciellt om det är utomhus och det kan blåsa.

Är det en gasolkamin man är på jakt efter rekommenderar vi att man ser till att köpa en med en inbyggd koldioxidmätare. Koldioxidmätaren kan även kallas för koldioxidvakt, eller med ett ännu lite finare ord ibland kan kallas atmosfärsanalysator. Oavsett vilket namn man använder får vi en ökad säkerhet eftersom den känner av koldioxidhalten i rummet den står i och stänger helt enkelt av gasolen om det är för hög nivå av koldioxid.

Överlag är gasolvärmare väldigt säkra om de används rätt så se till att tänka på de saker vi tagit upp här. Brandinspektören Ingvar Dahlström från Södra Hälsinglands räddningstjänst ger några andra säkerhetstips till tidningen helahalsingland.se

Dahlström uppmanar i artikeln även till ett säkerhetsavstånd på minst två meter mellan gasolvärmare och brännbara material. Ett annat tips vi gärna vill dela med oss från artikeln är den om att leta efter CE-märkning på den gasolvärmare du vill köpa.

Gasolvärmare inomhus

Eftersom det är gas man hanterar är det viktigt att se till att det finns bra lufttillförsel om man använder sin gasolvärmare inomhus. En vanlig typ att använda inomhus är gasolkamin. Oavsett om man använder en kamin eller värmare går det inte att påpeka nog hur viktig ventilationen är.

Gasolen i sig är inte giftig även om många kanske tror det eftersom det är en så antändlig gas. Däremot kan gasolen om det läcker göra så att syret i rummet trängs undan. Detta är precis som det låter livsfarligt så bra ventilation är med andra ord a och o när man har sin gasolvärmare inomhus. Har man en tändsäkring, vilket de flesta gasolkaminer har, stoppas tillförseln av gas om lågan slutar brinna.

Det finns alltså ett antal olika funktioner som ger en ökad säkerhet. Vill man känna sig ännu lite extra säker kan man utöver dessa investera i en extern gasvarnare som man kan ha i det rum man ska använda gasolvärmaren i.

Gasolkamin

Gasolkaminer är väldigt effektiva när det gäller att ge en snabb uppvärmning. Detta har gjort dem väldigt populära.

Gasolvärmare med piezotändning

När vi ändå pratar om säkerhet kan det vara läge att beskriva vad piezotändning eller piezotändare är. Det är något du ofta kommer se att de gasolvärmare du funderar på att köpa är utrustade med. Det kallas med ett längre namn piezoelektrisk tändning. Namnet kommer från hur tändningen fungerar.

Tack vare den elektriska laddning som kallas piezoelektricitet kan lågan i en gasolvärmare antändas med hjälp av olika typer av kristaller. Detta sker när de utsätts för antingen tryck eller spänning.

När en liten hammare slår på en sådan typ av piezoelektrisk kristall leder det till tillräcklig spänning för att skapa en liten gnista. Det är denna gnista som antänder din gasol. Det är inget man behöver kunna utantill för att göra ett bra köp av gasolvärmare men eftersom det är den säkraste lösningen för antändning kan det vara bra att veta varför en piezotändning är så bra att ha.

Vad är gasol?

För att förtydliga och undvika förvirring tänkte vi förklara vad gasol är. Gasol är en petroleumprodukt som utvinns ur råolja och naturgas. Det kan faktiskt bestå av antingen propan eller butan.

Ofta är gasolen en blandning av både propan och butan. Det är ett miljövänligt alternativ eftersom utsläpp av koldioxid är lägre än de man får av olja eller kol. Störst förbrukning av gasol i Sverige är inte av folk som är ute och campar eller vill ha en effektiv terrassvärmare, utan av industrier som behöver värmebehandla till exempel stål och järn.

Att man väljer att blanda propan och butan beror på att de har olika kokpunkter. Butan råkar faktiskt har en kokpunkt på 0 grader vilket gör att den bara kan användas i temperaturer över detta. Propan däremot kan stå emot en kyla som man inte löper någon större risk att utsättas för i Sverige. Kokpunkten är nämligen -42 grader.

Det kan också påpekas att gasol faktiskt är både osynligt och luktfritt. Eftersom detta kan vara lite av en säkerhetsrisk då man inte känner om det läcker tillsätts faktiskt luktämne till gasolen av säkerhetsskäl.

Fotogenvärmare

Fotogenvärmare har stora likheter med gasolvärmare så mycket av det vi skrivit om dessa kan vara bra att tänka på även om det är en fotogenvärmare man spanat in och tänkt köpa. Precis som det finns en version med gasol som kallas för gasolkamin finns det här en variant som heter fotogenkamin.

En annan likhet med gasolvärmare är att fotogenvärmare är populära bland friluftsmänniskor. Tveklöst en vanlig syn på en campingplats.

Terassvärmare eller terrassvärmare?

Visst är vi här för att utbilda och guida våra läsare om olika sätt att värma upp sina utomhusytor, samt testa olika produkter för detta. Trots det tänkte vi vara så fräcka att stjäla en kort minut av din tid för att snacka stavning. Vi har märkt att många av er som söker efter vår information stavar terrass med ett r, men det ska vara två. Det heter alltså terrassvärmare. Av någon anledning har vissa försäljare ändå valt att stava det med ett r vilket faktiskt kan påverka de resultat du får på din sökning i Google (om du inte råkar vara en av de 5% svenskar som istället söker efter terrassvärmare i Bing eller Yahoo).

Det viktigaste är givetvis inte stavningen utan att du hittar det du söker och det är vi övertygade om att du kan göra här på Villanytt. Du hittar hos oss information om allt från gasolvärmare och gasolkamin till infravärmare och värmefläkt. Är du trött på att läsa och bara vill köpa den bästa utomhusvärmaren för ditt behov, till det bästa priset, har vi genom våra samarbetspartners alltid de bästa alternativen redo för en snabb leverans.

Värmefläkt

Olika ytor med olika temperaturer kräver olika typer av värmare. Ett lite mindre kraftfullt alternativ än en terrassvärmare är en värmefläkt. Värmefläktar är väldigt smidiga och kan vara ett väldigt prisvärt alternativ till dina mindre ytor då de har tillräcklig effekt för att göra stor skillnad på temperaturen. Även om du andra behov och behöver ett riktigt kraftfullt alternativ för att värma upp din uteyta kan en värmefläkt vara lösningen.

Det finns en väldigt stor mängd olika typer av värmefläktar och många olika tillverkare. Det kan vara lite svårt att hitta helt rätt, speciellt online där alternativen är så otroligt många. Vi har gjort vårt bästa för att på denna sida förklara så mycket som möjligt om hur värmefläktar fungerar och vad som kan vara bra att tänka på innan du köper.

Vad menar vi med prisvärt? Faktum är att du kan få en värmefläkt som kan hålla uppe värmen på en mindre balkong för så lite som 499 kr! Se till exempel dessa värmefläktar från Tristar. 

Byggfläkt – värmefläkt med hög effekt

I andra änden av spektrat kan man hitta riktigt kraftfulla exempel som Malmbergs Värmefläkt Viking med hela 22 kilowatt och 400 volt hos Beijerbygg.se. Här får vi istället hosta fram dryga 13 000 kr men får en värmefläkt som kanske inte riktigt är det perfekta valet för en liten mysig balkong, utan kan användas för helt andra behov, till exempel som en industriell byggfläkt.

Hur fungerar en värmefläkt?

En värmefläkt kan drivas av el eller andra drivmedel som till exempel gasol eller fotogen. De som drivs av el är billigare att köpa och har en väldigt enkel uppbyggnad, men är sedan oftast aningen dyrare att driva på grund av elkostnaden.

Uppbyggnaden är enkel men genial. Allt som krävs är två delar. Ett element som värmer upp luften och en fläkt som sedan blåser ut och sprider den varma luften över det rum du vill värma upp. Det krävs en viss mängd el för att driva fläkten men eftersom detta även skapar värme blir det extra effektiv uppvärmning.

Funktioner på en värmefläkt

Vi nämnde tidigare en av de stora fördelarna med värmefläktar men den tål faktiskt att nämnas igen. Det ger definitivt en extra dimension att man för ett billigt pris även får en kylande effekt. När det för ovanlighetens skull är varmt och soligt i Sverige blir inglasade uterum eller balkonger ofta väldigt varma och då är det en bra bonus att även kunna få lite svalkande luft på sig.

När det gäller värmen som fläkten kan ge finns det ofta flera olika inställningar på hur varm luft man vill ha. Det kan också gå att ställa in hur stor effekt man vill ha från själva fläkten. Många värmefläktar har dessutom lyxen att levereras med en termostat vilket gör att du kan ställa in hur varmt du vill ha det.

Kortfattat man kan säga att ju mer du betalar, desto mer exakt temperatur kan du få. Termostaten känner av hur varmt det blir och stänger av värmen när rätt temperatur nås.

Den exakta temperaturen man efterfrågar i ett helt rum ska man dock inte förvänta sig att få. Eftersom termostaten sitter i värmefläkten känner den av temperaturen precis där. Om det är ett större rum som ska värmas upp kan det vara stor skillnad på olika delar av rummet. Precis vid värmefläkten är det varmare medan det i andra änden av rummet kan vara kallt fortfarande.

Med en så kallas termisk säkring blir en värmefläkt en trygg lösning. En termisk säkring, eller termosäkring, som den ofta kallas, är en elektronisk del som känner av temperatur. Termosäkringen låter bara strömmen flöda så länge temperaturen håller sig under en viss gräns. Så fort det blir för varmt öppnas en krets vilket gör att värmen stängs av.

En annan säkerhetsaspekt som många värmefläktar har är att de automatiskt stängs av om de råkar välta. En ökad trygghet, kanske framförallt för er som har barn eller djur som springer omkring. Detta skydd, tillsammans med den termiska säkringen, gör värmefläkten till ett säkert val.

Värmefläkt – Bäst i test

I våra tester har vi gjort vårt bästa för att reda ut vilken värmefläkt som är bäst. Om det nu ens går att välja en när det finns så många olika varianter för så många olika behov. Vad som däremot är mer givet är att vi valt att fokusera på kvalitet före kvantitet. Efterhand hoppas vi kunna utöka vårt urval av testade värmefläktar men det viktigaste har varit att vara noggranna med de tester vi genomfört.

Annons