Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Test av pergola: Prisvärd vinnare

Villanytt har tittat på tio av de vanligaste pergola-modellerna, på den svenska marknaden. Några av varumärkena säljs i de stora bygg- och trädgårdsvaruhusen, medan andra märken endast säljs av fabrikatets egna specialbutiker. Huvudfrågan var vilken modell som är mest prisvärd? Vi har då satt poäng på de tio enskilt viktigaste faktorer som konsumenterna tycker är mest avgörande för valet av pergola. En lista över vilka egenskaper och faktorer som vi har betygsatt hittar du nederst i denna artikel.

Vinnaren

Den pergola som fick flest sammanlagda poäng var Pergolux Pergola, och den utsågs därmed till den mest prisvärda. I testartikeln namnges endast den vinnande modellen, eftersom Villanytts mål är att kunna rekommendera läsarna ett bra val, inte att smutskasta andra modeller.

Motivering:

1. Bra produktinformation, styrka och enkel montering

Produktbeskrivningen för Pergola Pergolux säger tydligt hur stark vind, enligt beaufort-skalan, som produkten garanteras hålla för. Lika tydligt står det hur mycket snö, angivet i kilo per kvadratmeter, som de rörliga lamellerna i taket ska tåla. När en fråga eller tveksamhet uppstod under monteringen, så kunde man snabbt få specialisthjälp på detaljnivå, via varumärkets egen kundtjänst. Det var näst intill omöjligt för de pergolor som erbjöds på de stora bygg- och trädgårdsvaruhusen, eftersom de bara är återförsäljare. När kunder har ombetts betygsätta sitt köp på butikssidor och externa betygssajter, så tycks Pergolux Pergola vara den som köparna lyckats montera upp lättast och snabbast.

2. Design – utseende och användbarhet

Utseendet på en pergola har fått en allt större betydelse för villaägare, och de flesta vill att pergolan ska förhöja husets intryck. Estetik är inte mätbart utan subjektivt, men vid redaktionens poängsättning av olika modellers visuella design så fick Pergolux Pergola högt betyg. I designen noterade vi även den effektiva avledningen av regnvatten, som gick via hängrännor utmed alla fyra sidor och sedan ned i kanaler inuti pergolans ben.

3. Tillbehör och reservdelar i framtiden

En annan mycket värdefull fördel är möjligheten att uppgradera modellen med många olika tillbehör. Exempelvis belysning, vindskydd, ribbvägg, helglasat skjutdörrsparti och infraröd värmelampa. Det här ökar möjligheten att använda pergolan i flera väder, fler stunder på dygnet, under flera säsonger. Även om vissa andra pergolor också erbjöd tillbehör så bedömde vi också hur sannolikt det blir att kunna köpa tillbehören i framtiden. Att Pergolux funnits länge, utvecklar produkterna i Skandinavien (Norge) och inte säljer via varuhus bedömdes som mer framtidssäkert. Särskilt i jämförelse med okända varumärken som inte har någon renommé att finna på webben, och som dessutom är beroende av att återförsäljande varuhus i framtiden tar in produkterna.

4. Priset

Den testvinnande modellen, Pergolux Pergola, ligger i det mellersta prissegmentet. Men sticker ut genom att uppvisa fler kvalitetsegenskaper, funktioner, tillbehör, mer framtidssäkerhet och hållbarhet än andra produkter i samma prisklass.

De faktorer och egenskaper som Villanytt har bedömt är:

  • Hur lätt är pergolan att montera?
  • Anges hur stark vind pergolan tål?
  • Anges hur mycket snötyngd som taklamellerna tål?
  • Är konsumenternas kommentarer övervägande positiva eller negativa efter köpet?
  • Priset
  • Är produktinformationen lättillgänglig innan man gör köpet?
  • Design (utseende och användbarhet)
  • Är det troligt att reservdelar enkelt kan köpas i framtiden?
  • Finns extra tillbehör som man kan uppgradera pergolan med?

Pergolux sortiment hittar du här.

Text: Redaktionen, Villanytt

 

Annons