Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Värme/Kyla 10 jun 2024

Terrassvärmare med gasol förlänger kvällen

Våren är här och högsäsongen för trädgårdens små och stora fester är i full gång. Terrassvärmare förlänger de ljuvliga kvällarna och Isabella Kron på Bluegaz berättar för Villanytt att det är gasolvärmarna som vunnit villaägarnas hjärtan.

Alla villaägare som älskar att hänga på sin uteplats eller balkong borde ha en terrassvärmare med gasol. På så sätt kan uteplatsen användas året om, menar Isabella Kron på Bluegaz:

– Många lämnar uteplatsen när tempen sjunker, det är synd! En bra terrassvärmare gör kvällen längre och skapar en mysig atmosfär och stämning. Särskilt en terrassvärmare med riktig eld är en fin stämningshöjare.

Stående, kamin eller eldstad?

Terrassvärmare med gasol finns idag i många olika utförande. En modell som man allt oftare ser ute på restauranger är den så kallade mushroom-varianten som är stående och har en skärm som hatten på en svamp.

– Men det finns också eldstäder och kaminer som drivs av gasol. Fördelen med mushrooms och kaminerna är att de kan sprida värme över stor yta. Dessutom kan gasolkaminen också användas inomhus. Men oavsett vilken modell du har är det viktigt att hålla uppsikt, tipsar Isabella.

Ställ terrassvärmaren i förtältet

Isabella berättar att terrassvärmaren kan placeras på uteplatsen men också exempelvis under en pergola eller ett öppet förtält. Här måste man tänka på att det ska finnas minst 100 cm avstånd mellan värmaren och tältets tak och väggar, samt andra brännbara material. Alla gasolvärmare är portabla, de flesta modeller har hjul vilket gör de mycket enkla att flytta runt.

– Eftersom de inte är beroende av el, kan du placera gasolvärmaren i princip var som helst. Gasolvärmare är också enkla att ta med till sommarstugan, husvagnen eller andra platser där det saknas tillgång till ström. Och blir det strömavbrott är en gasolkamin en alternativ värmekälla!

Inbyggt tippskydd

En annan fördel för terrassvärmare med gasol är att de kan stå utomhus året om. En smart säkerhetsaspekt är också att det finns ett inbyggt tippskydd så att den stängs av automatiskt, om den skulle ramla.

– Men precis som med en gasolgrill behöver du göra ett gasläckagetest regelbundet, och se till att slangen håller tätt, avslutar Isabella.

Text: Eva Rydinger

Annons