Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Husbilar/Vagnar | Motor 2 jun 2024

Tänk på det här när du väljer husvagn

En husvagn är lika med frihet. Frihet att resa var du vill när du vill. Med en modern husvagn har du också alla hemmets bekvämligheter med på resan. Du har även frihet att få din husvagn precis som du vill ha den. Tony Ekström hos Polar berättar vad du ska tänka på när du väljer.

För dig som funderar på att skaffa husvagn är den första frågan du ska ställa dig inför köp ganska naturlig: Vem ska använda den?

– Hur många ni är som ska bo och sova i husvagnen idag vet du säkert, men tänk också på hur det kan se ut framöver. Kan det komma till fler familjemedlemmar? Finns det små barn som inte är så små om några år och behöver större utrymme? Du kan få en husvagn med allt från 2 till 6 bäddar, och du kan välja längd och bredd på dem efter dina önskemål, säger Tony Ekström, vd för svenska husvagnstillverkaren Polar.

Välisolerat viktigt året runt

Nästa fråga: Hur, i stora drag, tänker du använda din husvagn och när?

– Lite förenklat kan man säga att en mindre vagn passar bra för aktivt resande med många stopp och en större för längre vistelser på samma plats. För dig som ser planerar att husvagnssemestra i Europa kan det vara bra att veta att utrymmet på campingplatserna ofta är mindre nere på kontinenten än härhemma.

De flesta tänker sig kanske husvagnssemestern som en typisk sommaraktivitet, men med rätt husvagn kan du åka iväg på äventyr precis när du vill.

– Grundprincipen för alla våra husvagnar är att du ska kunna använda dem året runt. För det krävs riktigt bra isolering och ett värme- och ventilationssystem av hög kvalitet. Vi har vattenburen golvvärme som standard och marknadens tjockaste isolering. Tänk på att bra isolering inte bara håller ute kylan på vintern utan även värmen på sommaren. För dig som planerar vintercamping, tänk också på att du lär tillbringa mer tid inne i husvagnen när det är kallare ute, och då kan en större modell vara bra.

Stor frihet att välja

Att resa med en ny husvagn år 2024 innebär att du inte på något sätt behöver leva enklare än du är van vid. Jo, utrymmet är ju förstås begränsat jämfört med ditt hem, men du kan ha i princip alla hemmets bekvämligheter med dig: Från fullutrustat kök med spis och fullstor ugn till smarta hem-funktioner som låter dig styra till exempel värme och belysning på distans. På en del campingplatser kan du även koppla upp dig på både vatten- och avloppsnätet.

Du har också stor frihet att välja hur din husvagn ska se ut invändigt.

– Vi har 30 olika planlösningar att välja bland, och inom dem kan du även göra många egna tillval och anpassningar för att optimera utrymmet för just dig.

Text: Tobias Christoffersson

Annons