Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 3 maj 2023

Tänk på det här när du väljer ekologiskt schampo och tvål

Att använda ekologiskt schampo och tvål som är skonsamt mot både din kropp och miljön är alltid en bra idé – men utbudet är stort och graden av ekologiskt varierar. Stefan Romberg hos Nioma tipsar om några saker du ska tänka på när du väljer produkter.

Märkligt egentligen, men det finns faktiskt inga specifika regler för hur tillverkare av hår- och hudvårdsprodukter som schampo och tvål får, bör, kan eller ska använda begreppet ”ekologisk”. Många av dem som gör det använder en stor del ekologiska ingredienser i sina produkter. Men exakt hur mycket varierar, och som konsument kan det vara svårt att hitta rätt. Till ekologisk hållbarhet bidrar dessutom fler faktorer än själva råvarorna.

Villanytt bad Stefan Romberg hos familjeföretaget Nioma i Linköping, en mindre tillverkare med tolv års erfarenhet av att göra ekologiskt tvål och schampo, att ge några tips på vad du ska titta på för att hitta en riktigt bra ekologisk produkt.

1) Titta på innehållsförteckningen

Ganska självklart, eller hur?

– Se hur många av produktens ingredienser som är certifierat ekologiska. Våra produkter baseras till cirka 90 procent på ekologiska ingredienser. Tänk på att 100 procent ekologiskt i princip är omöjligt att uppnå, då vatten är en ingrediens och ekologiskt vatten kan man inte tala om, säger Stefan Romberg.

2) Välj naturliga ingredienser

– Undvik alla produkter som innehåller mikroplaster och konserveringsmedel, som också kallas parabener. Vi gör till exempel våra schampon och tvålar på vegetabiliska oljor som rapsolja, olivolja, tistelolja och arganolja – naturligtvis inte palmolja! För att ge färg och struktur behövs heller inga kemikalier eller konstgjorda tillsatser. Vi använder till exempel kaffe – ekologiskt och rättvisemärkt förstås – örter, växtdelar och lera.

3) Prova ett fast schampo

Ett fast schampo är ett schampo som inte är flytande utan ser ut som en tvål. När du gnuggar det i blött hår löddrar det rikligt.

– Ett fast schampo har flera fördelar. Det behöver ingen flaska vilket minskar plastanvändningen. Det är smidigt att ha med sig. Det är drygt om det förvaras torrt mellan tvättarna och räcker länge. Våra fasta schampon innehåller noga utvalda oljor som återfuktar hårbotten naturligt: Håret blir inte fett lika fort och behöver för många inte tvättas lika ofta, säger Stefan.

4) Titta på tillverkningen

Inte bara ingredienserna avgör hur pass miljövänlig en produkt är, utan även hur den tillverkas.

– Företag som anstränger sig för en så hållbar tillverkningsprocess som möjligt brukar vilja berätta om det också, sök efter information på deras hemsida. Vi på Nioma har en liten miljövänlig produktion helt utan utsläpp och återvinner själva allt som kan återvinnas, resten källsorteras. Inga av våra produkter är testade på djur.

5) Välj schampo efter egenskaperna

Även ett ekologiskt schampo kan vara anpassat efter olika behov hos användaren, med hjälp av olika naturliga ingredienser. Stefan Romberg ger några exempel:

– Vårt schampo baserat på alger är bra för torr hårbotten och mot klåda. För kunder med finare hårstrån brukar vi rekommendera ett patchouli- och kamomillschampo, medan vårt ölschampo innehåller extra mjukgörande oljor för dig med tjockare hårstrån. Honungsschampot, som är vår storsäljare, passar normalt till fett hår.

Text: Tobias Christoffersson

 

Annons