Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 2 jul 2024

Tänk ”inramning” direkt efter konstköpet

Under sommarens utflykter till Österlen är det många som upptäcker ny konst, i någon av alla öppna ateljéer och utställningar. Men om du köper en målning på semestern, lämna då verket direkt till inramning, i stället för att resa med oskyddad bildkonst bland packningen. Det tipsar Jens Jensen på Österlens Ramverkstad, i Tommarp.

En ny målning på duk, en unik akvarell eller ett grafiskt blad ur en limiterad upplaga ska inte ligga oskyddad i bilen, under semestern. Bilden som du nyss blivit förälskad i kan drabbas av repor, stötar, veck och solblekning i värsta fall. Och visst finns det en öppen ramverkstad, även när du har semester.

– Jag är nästan jämt tillgänglig under sommaren, för de som ringer och behöver inramning eller vill hämta deras inramade verk. Lite som en jour eller service, för alla som förvärvat någon form av bildkonst under semestern. Folk blir så glada över att inramningstjänsten och logistiken är så flexibel. Särskilt möjligheten att hämta ut sitt inramade verk när de åter passerar, på hemresan och udda tider.

Men glädjen över att se resultatet är såklart större. Mötet med en professionellt monterad tavla, kan ibland vara lika fängslande som det första mötet, då man upptäckte och valde bilden.

Utgår från bilden

Vad gör att ”riktiga” inramningar förhöjer bildupplevelsen, på ett sätt som varuhusens standardramar aldrig kan? Jens på Österlens Ramverkstad förklarar:

– En färdig standardram tar ju ingen hänsyn alls till din speciella bild. Men, när du går till en van bildmontör så kan denne avläsa bildens behov, lyssna till dina önskemål och till och med anpassa inramningen till en speciell interiör. Med mörk, ljus, bred eller smal passepartout kan jag påverka upplevelsen av grafik, fotografier och akvareller. Valet av glaskvalitet påverkar också, särskilt i rum med särskilda ljusförhållanden. Ramlistens bredd, djup, nyans, glans och eventuella mönster gör också extrem skillnad för verket.

Med en L-list kan ramen få distans till en olje- eller akrylmålning på duk. Bilden blir då tydligt markerad mot väggen eller tapeten, utan att ramen påverkar motivet.

Populära ramar

Man kan även leka med effekter, förklarar Jens.

-En ornamenterad ram med antik känsla kan ge spännande effekter för en högst modern bild. Allt sker såklart i samråd med kunden, och man kan man lägga samman föreslagna material för att förstå resultatet.

Han visar de mest populära ramarna:

-Många älskar valnöt i naturell version. Andra föredrar ek, ofta i nyanserna som jag laserar själv.

Villanytt uppfattar att det inte bara är servicen som lockar folk till ramverkstaden, i den gamla skolbyggnaden vid Tommarp. Priserna är lägre än hos ramverkstäder i storstäder, vilket gör att somliga tar med konst uppifrån för att lämna in dem under Skånebesöket.

Text: Tom Swales

Annons