Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 4 jan 2024

Tänd upp i vintermörkret

Bara mörkret kan få ljus att framträda på bästa sätt. Upptända eldfat, stearinljus i lyktor och oljelampor med levande lågor blir inte bara vackrare på vintern, utan omfamnar oss även med värme. Therese Orlino, på mysiga Wemboö Gårdsbutik utanför Urshult, tipsar om hur man kan skapa stämning med eld och ljus nu.

Även om det är kallt och ljusfattigt ute så möts besökarna av många värmande ljuspunkter när de kliver in i gårdsbutiken på Vemboö, vid sjön och nationalparken Åsnen. Therese Orlino:

-Intresset för våra ljusstakar, oljelampor, eldfat och vackra stearinljus är stort, både här i gårdsbutiken och i webbshopen. Det som gör eldfat så omtyckta är att de kan ge en stor låga med skön värme att samlas runt, på uteplatsen i skymningen. Man kan även alternera höjden, genom att ha eldfatet på ett benstativ eller placera fatet direkt på sand, grus eller stenar på tomten. Den här modellen, på en lägre fot, kan ställas på bord men även det fatet kan lyftas av.

Bland de svarta eldfaten hittar vi en järngrå modell på stativ med krökta fötter, som ger en spännande och rustik medeltidskänsla. De flesta eldar med ved i sina eldfat vilket ger en utbredd eld. Men ett enkelt och fint alternativ är att i stället ha en tänd marschall, som delvis döljs med svarta stenar, så att endast eldslågan syns dansa.

-Många uppskattar våra eldfat för att de är så stabila, säkra och får en vacker patina med tiden. Och på sommaren kan man ha blommor, odling eller fågelbad i fatet, nämner Therese.

Kreativa möjligheter

Ljuslyktor är också effektfulla att ha på utsidan, och när man får gäster så ger lyktorna ett extra omsorgsfullt välkomnande. När levande ljus omfamnas av lyktglas så skyddas lågan från vinden, och ljusskenet får mer spridning, samtidigt som man även kan påverka skenets färg, genom att välja färgade glas.

– De här klassiskt cylinderformade små ljuslyktorna har vi i många färger, som verkligen är populära. En annan omtyckt ljushållare är den här, av metall och vars fot består av en spets som kan stickas ner i marken, eller tryckas ned mellan stenar. Eller i en flaskhals, eller ett arrangemang med mossa inomhus. Stabilt och fritt för kreativa placeringar. Särskilt den bruna med konisk spets, och skålad stearinmanschett är omtyckt, avslöjar Therese på Wemboö Gårdsbutik.

Ljusfönster och glasklot

Eftersom vi oftast är inomhus på kvällen så är det där vi oftast njuter av levande ljus. Några riktigt älskade ljuslyktor är de små gulliga husen av keramik, med vackert glänsande glasyr. Det levande ljuset innanför sprider ett härlig sken genom husets fönster, och vissa besökare berättar att de ställt flera hus ihop, som små byar.

– Personligen så tycker jag att oljelamporna av vackert färgade glasklot ger den finaste stämningen. De är ju också snygga som design- och prydnadsföremål även när de inte är tända. Ljusskenet, glasets transparens, klotformen och överdelen i mässing är extremt elegant. Man kan välja bland olika glasfärger, även frostad yta, och de är effektfulla som separata pjäser likaväl som i grupp, tipsar Therese.

Annons