Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 21 aug 2023

Ta hem raksalongen till badrummet

Att luta sig tillbaka i stolen och låta någon sköta om rakningen är meditativt. Och det bästa är att du kan skapa barbershop-känsla i ditt egna badrum. Vi kontaktade Jenny Rydhström som driver barbershopföretaget Gents och lät henne berätta om de senaste trenderna.

Intresset för rakning och manlig ansiktsvård har gått upp enormt. Det finns en nördig passion kring vad man gör i ansiktet. Det berättar Jenny Rydhström som driver Gents, e-handelsbolaget som sålt rakprodukter långt innan det var en trend.

– Varför skapa en raksalong i badrummet? För det första, du är värd det! Och det är ett sätt att skapa värdefull egen tid i en snabb vardag.

Rakning som meditation

Att gå till en raksalong handlar inte bara om att eliminera hår från ansiktet. Det handlar lika mycket om att mannen får känna sig manlig och kan slappna av. Och man får också ta en paus från ekorrhjulet, menar Jenny.

– Du går in i ett mindset. Får fokusera på ett hantverk istället för en digital skärm eller vad du nu brukar göra om dagarna. Ibland tar jag fram nål och tråd och lagar kläder. Det är tillfredsställande. Samma sak är det med rakning. Du behöver fokusera mentalt och bearbetar mycket under tiden.

Så kan man skapa sin egna raksalong, blir det samma sak?

– Nej, det blir det förstås inte. Men du kan komma en lång bit på vägen. Det enda du behöver är att kunna stänga en dörr och tillgång till varmt vatten. Och sedan bra och bekväma kvalitetsverktyg, berättar Jenny.

Rakproceduren i några steg

För att ta efter hur man gör på salongen börjar man med att vispa upp ett bra lödder ur en rakkräm. Använd gärna en preshave-olja och lägg under löddret. Raka med en bra hyvel och skölj av med en handduk. Avsluta med en aftershave-balm.

– Missa inte att du ska ta dig tid. Och på salongen har de ofta en handduksugn och erbjuder varma handdukar. Detta kan du ordna själv. Ta en ren handduk, håll den under hett vatten, krama ur och tryck den mot ansiktet i 20 sekunder. Då kommer du in i det rätta mindsetet. Värmen gör också att porerna öppnas, skägget mjukar och blir förberett för en rakhyvel.

Rakningstrender förändras

Om det fanns en hype kring våtrakning runt 2010, där rakkniv och krämer var hjältarna, är trenden idag en säkerhetshyvel med olika vinklar samt rakblad med varierande skärpa och coating. Säkerhetshyveln gör att du kan komma mycket nära huden men är samtidigt svårt att skära sig med, till skillnad mot rakkniven som har större skaderisk.

– Vi efterfrågar kvalitet idag. Men inte kvalitet synonymt med lyx, lyx är bara yta, utan grejer som håller längre och är drygare. Något annat som trendar är den raka, enkla mustaschen. Det är lite överraskande men roligt! Det är många unga killar som har mustasch nu. Det ger karaktär till ansiktet och kan verkligen förändra till det bättre, avslutar Jenny Rydhström.

Text: Eva Rydinger

Annons