Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil 13 sep 2023

Ta ditt hemmaljud till nästa nivå

Gillar du att lyssna på musik? Då kan det vara väl värt att satsa på en riktigt bra ljudanläggning därhemma. Robert Örnberg på Hifi Experience i Uppsala tipsar om olika lösningar och några saker som är bra att tänka på.

Utbudet av musik är idag något helt fantastiskt. Genom streamingtekniken och tjänster som Spotify, Tidal Hifi, Qobuz,Youtube med flera kan vi höra i princip vilken musik som helst när som helst och var som helst. Men för dig som verkligen vill njuta av din musik och låta den komma till sin fulla rätt kan en bra ljudanläggning göra stor, ja enorm skillnad för upplevelsen.

– Vill du ta ditt hemmaljud till nästa nivå finns det flera olika lösningar att välja emellan, i alla prisklasser. Bra ljud behöver inte kosta skjortan! säger Robert Örnberg på Hifi Experience, en hifi-butik i Uppsala med ett av landets största och bredaste sortiment av stereo och hemmabio.

Trådlöst toppljud eller inbyggt i väggen

För dig som streamar all din musik är Roberts tips på en bra första ljudanläggning två trådlösa så kallade aktiva högtalare.

– Aktiva högtalare med bluetooth är en smidig lösning för dig som vill skapa ett enkelt ljudsystem med hög ljudkvalité. Med aktiva högtalare menas att förstärkaren och ibland även andra komponenter är inbyggda i högtalarna.

Vinylspelare har fått en stor renässans de senaste åren, inte minst bland unga som upptäcker ett ”nytt” sätt att lyssna på musik.

– Om du vill koppla in vinylspelare och cd-spelare, och om du vill nå de riktigt höga höjderna i ljudkvalitet, då rekommenderar vi en anläggning med separata delar. I regel dyrare, men ger dig också mycket större möjligheter att påverka vilket ljud du vill har och skräddarsy anläggningen.

För dig som inte vill att dina högtalare och eventuella kablar tar plats i inredningen så finns inbyggnadshögtalare, det vill säga högtalare som du bygger in i väggen därhemma.

Lyssna och jämför innan du väljer

Viktigt att tänka på är också: Vad som är bra ljud är inte en objektiv sanning, utan mycket olika från person till person.

– Därför är mitt främsta och viktigaste råd: Ta dig till en butik där du i lugn och ro kan prova att lyssna på och jämföra olika högtalare och hifi-lösningar. I vår butik till exempel har vi fem olika lyssningsrum, där vi försöker återskapa ljudmiljön i rum av olika storlek och inredning. Att läsa tester på nätet kan ge dig en hint, men det enda sättet att verkligen veta vilket ljud du gillar och som passar dig och ditt hem är att lyssna själv.

Text: Tobias Christoffersson

Annons