Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kök 24 mar 2021

Syrafast utekök beständigare än rostfritt

Att utekök har blivit populära bland nordbor kan delvis bero på att vi vill ta vara på varje sekund av utelivet, under sommaren. Att kunna umgås med vännerna på uteplatsen under matlagningen, i stället för att isolera sig i köket, är en annan värdefull sällskapsfaktor. Många faller för utekök i rostfritt stål, men upplever efter ett par säsonger att kvalitén kan skifta rejält. Vill man verkligen ha ett ständigt skinande utekökså bör man investera i ett av syrafast stål, vilket man hittar i premiumklassen. Vi lär oss mer om utekök med hjälp av Fredrik Löfgren, på det svenska märket Hälsing.

Fredrik både designar och utvecklar de graciösa uteköken, som man möts av hos Hälsing i Allerum utanför Helsingborg.

-När man ska köpa ett utekökså är mitt råd att investera i ett hållbart, för lång tid framöver. Det billiga och kortsiktiga är inte bara ett dåligt val för miljön, utan även för din matlagningsglädje som påverkas negativt av instabilitet och sämre funktioner. Den främsta kvalitetsaspekten är materialen. Väljer du rostfritt så bör du förvissa dig om att legeringen är av högre klass.

Eftersom vi skapar utekök i premiumklass så använder vi inte vanligt rostfritt stål, utan syrafast stål som är beständigare. Alltså, inga kompromisser, understryker Fredrik.

Syrabeständigt stål ”mer rostfritt än rostfritt”

Villanytt spanar in gasvreden, som också är svarvade ur syrafast stål, som alltså är den betydligt tåligare graden av rostfrittstål. Vi noterar även de väl tilltagna materialtjocklekarna i profiler och plåtar. Den skandinaviskt rena och linjära designen är tydlig, och Fredrik berättar att just estetiken är viktig för deras varumärke och köpare. Förutom stilen och ett optimalt rostfrittmaterial, så har de även valt ett speciellt leveranskoncept:

-Ja, många vill ju inte ha ett bygge i trädgården under sommaren, så därför bygger vi våra utekök helt färdiga här hos oss. Den kompletta modulen levereras och placeras på den punkt där kunden önskar. Då behöver lokala tekniker bara dra fram vatten, avlopp och el, ofta dolt under trädäcket, som kopplas in på utekökets färdiga anslutningar. Om allt redan är framdraget, så går anslutningen snabbt, och kunden kan laga mat på sitt utekökredan en timme efter leverans.

Lacken viktigt för ett långlivat rostfritt utekök

För att uteköketska kunna vara uteplatsens smycke under många år, så måste alla komponenter vara tåliga.

-Ja, även pulverlacken har vi valt med omsorg, för att kundens utekök ska hålla sig rostfritt länge.

Att komponenterna både tillverkas och monteras i Skåne kan också ses som ett kvalitetsval, jämfört med utlandsproducerade utekök, förklarar Andreas:

–Ja, investerar man i ett utekök för många års användande så är det såklart tryggt om reservdelar och ansvariga parter finns inom landet. Dessutom är ju svenska material, som exempelvis rostfritt och syrafast stål, i världsklass. Och kanske smakar maten lite godare när det lagas på ett utekök som skapats under sjysta och miljövänliga förhållanden. Det är ju också ett val man gör när man köper sitt utekök.

På frågan om vilka delar och funktioner man bör planera in i ett utekök, säger Fredrik:

-Folk önskar allt fler möjligheter, vilket är inspirerande. Gasolgrill vill de flesta ha för enkelheten, även om vissa väljer kol, eller båda. Vask med anslutet avlopp, och kran med både varmt och kallt vatten. Men, en rymlig arbetsyta är oftast viktigast på ett utekök, och den ska vara tålig och lättrengjord. Det får man med våra ytor av rostfritt syrafast stål. Även kylskåp väljer de flesta.

Text: Tom Swales

Annons