Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 16 okt 2021

Svenskvävd design populär i alla inredningsstilar

När svenska designers jobbar tätt ihop med svenska väverier så kan de tillsammans finkalibrera färger, mönster och ytstrukturer. Att kunna se resultatet direkt i tillverkningen skapar direkta möjligheter att nå perfektion. Margareta Nyström, chefsdesigner på anrika Ekelunds väveri, avslöjar några faktorer som gör att svenska hemtextilier ger den rätta ombonade känslan.

En viktig aspekt är färgnyanserna, och Margareta Nyström förklarar att väveriet i Horred har världsunika designförutsättningar för just det.

– Den här sexfärgstekniken, som vi har utvecklat och patenterat, gör att vi kan arbeta med sex olikfärgade trådar. Genom att låta utvald trådfärg komma fram och synas lite mer på ett visst område i väven, så skapar vi olika nyansskiftningar i färgerna. Det syns exempelvis i vår klassiska bordsduk, Sommartid.

Margareta beskriver det som en lyx att jobba med design nära vävarna och Ekelunds, familjen som drivit väveri längst i världen. Tillsammans kan de snabbt provväva nya motiv och mönster. Det ger unika möjligheter att finjustera och experimentera med olika bindningar (kombinationer för hur varptrådarna ska korsa inslagstrådarna). Olika bindningar bildar olika ytstrukturer som bland annat kan synliggöra mönster, eller skapa den mjukhet som utmärker deras plädar.

För alla stilar

Villanytt imponeras av hur väveriets designbredd spänner från elegans till lekfullhet i bordsdukar, kuddfodral, servetter och handdukar. Vi känner igen många av deras toppmoderna mönster och motiv, likaväl som flera älskade klassiker.

– Ja, många framstående designers vill jobba med oss, och vi med dem. Tack vare dem får vi bredden av mönster, motiv och kollektioner för alla inredningsstilar, berättar Margareta.

Man möts av ett härligt designspektrum när man botaniserar i webshopen eller fabriksbutiken i Horred där väveriet finns, sedan 1692. Exempelvis grafiska mönster, mumin-motiv, randigt, rutigt, vykortsliknande motiv över orter, skolplansch-inspirerade illustrationer med svenska fyrar och fiskarter.

Blommigt i olika stilar

Blommor används flitigt i både grafiskt stiliserade mönster, likaväl som naturligt föreställande motiv.

– Ett väldigt omtyckt blommönster är Flytande blå, som finns i handdukar och bordsdukar av olika format. Den har en lite lantlig känsla, men blir jättevacker även i moderna inredningar om sammanhanget är det rätta.

Chefsdesigner Margareta Nyström framhåller hur de låter alla designfaktorer samverka i hemtextilierna.

– Vävda mönster och motiv ger ju en oslagbar känsla av äkthet och genuinitet, jämfört med tryck. Upplevelsen av riktiga vävar ger en högre grad av värme, mjukhet och ombonad hemkänsla.

Text: Tom Swales

Annons