Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Handel | Inredning | Livsstil 9 nov 2021

Svenskt specialstål gör skillnad i matlagning

Hur väl köksredskap fungerar eller hur tåliga de är styrs av materialvalen, tillverkningen och formgivningen. Och just dessa faktorer har fått allt fokus vid utvecklandet av en ny svensk kollektion redskap, för matlagning. Villanytt noterar flera innovativa idéer, och vi ber Micael Bratt förklara. Han är en av grundarna bakom den norrländska uppstickaren, Royal Steel.

När Villanytt tittar på stekhällen av svenskt kolstål så slås vi av den rejäla känslan, som åstadkoms i handtillverkningen utanför Dorotea. Både mat- och friluftsentusiaster kommer säkert bli nyfikna då hällen fungerar på alla typer av spisar, i ugnen, på grillen och över öppen eld i vildmarken. För att tåla olika värmekällor och miljöer så har stålets yta bearbetats med en specialutvecklad metod, som reducerar metallens spänningar. Micael förklarar fördelen för användaren:

– Man får en bättre värme, och trots upphettning så håller den sig formbeständig – för framtiden. Hållbarhet är lika viktigt för användarna som för oss. De gillar verkligen idén med att köpet bidrar till projekt i fjällen, lokal tillverkning med korta frakter, återvinning av svenskt stål och att produkterna håller långsiktigt.

Inne såväl som ute

Många av Villanytts läsare älskar att laga mat ute på tomten och i naturen, och för just detta hittar vi flera genomtänkta verktyg. Exempelvis grillspetten av svenskt rostfritt stål, som är platta och relativt breda vilket gör det enklare att vända och rotera mjuka godsaker. För den som insett att en vanlig stekspade är för vek att pressa ut färsbollar, så rekommenderas en smasher. Att det eleganta redskapet av rostfritt stål, norrländsk ask och nitar av valnöt även fungerar intygar Micael:

– Verkligen. Vi har arbetat fram den rätta styvheten i det rostfria stålet och gett smashern en vässad framkant, så man kan utföra alla momenten med den, berättar Micael.

Pizzalagning är något som verkligen är populärt nu, men få har en riktig pizzaugn.

– Därför har vi skapat det här tjocka pizzastålet som läggs i ugnen, så att man får det massiva underlaget som karaktäriserar traditionella pizzaugnar. Det tillverkas för hand på beställning, och gör att man får perfekta pizzor på bara tre minuter.

Lika genomtänkt tycker vi att den hopvikbara pizzaspaden är, eftersom den därmed ryms i vanliga köksskåp.

Norrländsk charm

Vid användningen märker man tydligt utrustningens rejäla material, och de har verkligen lyckats kombinera estetik och funktion. Detta i samarbete med framstående matlagare som hjälpt till att fullända produkten. Det charmiga användandet av norrländska begrepp och sörländska fördomar, tillför massor med karaktär som lätt blir en snackis.

Text: Tom Swales

Annons