Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Djur | Livsstil 10 jan 2020

Svenska råvaror i fodret, när hundägarna får välja

Bravo Hundfoder är ett skånskt familjeföretag som endast använder svenska råvaror, från producenter som familjen Nilsson känner väl. Många av leverantörerna är lokala och Bravo vill att alla hundägare ska kunna åtnjuta den kvalitet som de svenska kontrollerna medför. 

 

André Nilsson förklarar att Sverige har ett unikt kontrollsystem, som minskar risken för exempelvis salmonella och överanvändning av antibiotika.

–Ja, och det borde fler hundägare tänka på när de köper foder. Helsvenska råvaror innebär faktiskt större trygghet. Att vår verksamhet dessutom är mindre än de stora foderjättarna ger oss bättre inblick och kontroll på allt. Förutom Jordbruksverkets regelbundna kontroller, så gör vi själva regelbundet egna hygienkontroller. Maskinerna, lokalerna och produkterna ”topsas” med små pads som sänds för analys. Jag är själv hundägare, så jag vet hur viktigt det är att kunna lita på hundmaten.

Välja passande protein

Bravo Hundfoders grundare, Jan Nilsson, började utveckla hundfoder redan på sjuttiotalet då han drev hunduppfödning. Han hade då möjligheten att direkt kunna se olika råvarors effekt på både valparnas individnivå, och på gruppnivå. Det är kunskaper som företaget fortfarande tar vara på, berättar André Nilsson.

–Visst. Många hundar har individuella känsligheter och behov. Därför innehåller större delen av sortimentet bara protein från en enda källa. Det gäller även våra foder med grönsaker i, likaväl som den kolhydratsfria serien Premium. Proteinet kommer till exempel från lamm, kyckling, nötkreatur eller vilt. Då kan man välja just den råvara som hunden mår bäst av, och undvika det som hunden är känslig för. För somliga hundar är däremot variation viktigt. Därför erbjuder vi protein från sex olika källor i våra frysta färskfoder, och det är en unik bredd.

Lätthanterligt för hundägarna

Det finns stora miljöfördelar med de korta transporterna mellan råvaruleverantörerna och Bravo Hundfoders anläggning. Men hundmat ska ju även vara lätthanterligt, förklarar André Nilsson:

–Ja, många uppskattar våra styckfrysta burgare, på 25 eller 150 gram, för hundar av olika storlek. Då kan man ta fram en portionsbit, i stället för att tina upp ett för stort stycke. 

Han betonar att det är stor skillnad på vad Bravo avser med ”torrfoder”, respektive ”färskfoder”, jämfört med andra tillverkare.

–Ja, våra torra foder har hög kötthalt och en naturlig bakterieflora, till skillnad från mångas processade och sterila foderpellets. Och, vårt färska foder är proteinrik hundmat som frysts ned, helt utan konserveringsmedel och tillsatser.

Han välkomnar hundägare att hitta sin närmaste återförsäljare på hemsidan.

Text: Tom Swales

 

 

Annons