Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 27 okt 2016

Martin Timell ger supertips

Denna veckan träffar vi Martin Timell. Vi minns den vackra skärgårdsidyllen när han och brodern Anders för några år sedan spelade in programmet Timells Skärgårdskök och gästades av några av Sveriges bästa mästerkockar för att laga riktig svensk sommarmat.
– Mjölkö är min oas hela sommaren. Jag måste komma ut från stadsstressen till havet och skärgården, få koppla av med familjen och riktigt få uppleva den svenska, härliga sommaren. Dra upp en gädda eller två och laga till maten utomhus. Det finns inget härligare! Och det är attraktivt med att få komma ut på landet där inte allt behöver vara så perfekt hela tiden.
Efter 20 år i tv-rutan och som programledare för ”Äntligen Hemma” som tipsat hela svenska folket om inredning, trädgårdsfix och renovering, så förstår man om Martin har ett behov av att förenkla livet en smula. Hur länge har han inte lagt tak, gjutit ett och annat betongbord, lagt tusentals golvplankor och garanterat målat om några hundra väggar? Martins hektiska vardagsjobb består av inspelningar, en hel del representationsmöten och att mobilen ringer oavbrutet.
– Det brukar ju vara på sommaren som de flesta av oss vill göra om och renovera, eftersom man har semester och är ledig. Men coola ner och fundera lite utanför boxen! Gör saker som är kul och som går snabbt. Man kan ju med enkla medel förnya, lyfta och få det fräscht på ett kick, tipsar Martin.
Bad och kök på 1:a plats
De mesta, faktiskt hela 60 procent av de frågor som Martin får när det gäller renovering, handlar om antingen badrum eller kök. Men hur kan man snabbt förvandla ett gammalt slitet kök och få ett nytt ljust och fräscht med små medel? Och vad ska man tänka på?
– Köket är förstås viktigt. De flesta av oss lever sina liv i köket. Här lagar vi mat, vistas och umgås. Men på landet kan man ha en viss patina överallt, det får gärna vara lite gammalt.
Snarare handlar det om praktisk inredning, något som är enkelt och lättjobbat samt välja bra material som ger en skön känsla. Idag finns det inga fasta normer längre för hur man måste bygga ett kök. Man kan göra lite som man vill.
– Tänk så här: prioritera ekonomin och lägg kostnaderna på sådant som syns för blotta ögat. Normalt kostar den 50-60 tusen och ibland kanske ännu mer om du vill renovera köket, men du kan göra en totalrenovering som passar en budgetplånbok.
– När vi skulle fixa vårt kök här på Mjölkö, så lade jag pengarna på det som syns med blotta ögat och med en gång. Man vill ju att det ska se trevligt ut när folk kommer in och kanske sitter i köket och äter.
– Nya köksskåp kan du till exempel få för en relativt billig peng med basstommar från Ikea som
är helt ok och prisvärda stommar, om du jämför, och det är väl ingen som ser? Sen målar du om köksluckorna och väggarna i en läcker färg och lägger pengarna på en snygg bänkskiva istället. Då har du fått ett jättelyft för ganska lite pengar, en smula fantasi och lite jobb.
– Du kan också jobba med material och inte välja allt så traditionellt. Vi själva satte till exempel klinker på 60×60 cm ovanför diskbänken från golv till överskåpen och det blev jättesnyggt. Och tänk va praktiskt! En dum sak jag gjorde var att sätta in en fyrkantig diskho. Snyggt men inte praktiskt och svårt att göra rent i hörnen.
– Slimma utrymmen om du inte har mycket plats. Frysen behöver inte vara lite stor som kylen. Släng ut alla gamla torskblock från 2012, du kommer inte att äta det i alla fall.
Martins drömprojekt
Martin debuterade i tv redan 1984 med barnprogrammet Ordvalpen och han har kommit en bra bit på väg sedan dess. Idag är Martin en av Sveriges mesta tv-personligheter. Vem kommer inte ihåg Bullen, Cluedo – en mordgåta eller Lyckohjulet? Eller på senare tid Fuskbyggarna och Sveriges Historia? Martin lovar att synas i fler nya tv-program i framtiden och i höst spelar han också in ytterligare avsnitt av tv-favoriten Äntligen Hemma.
– Tröttnar? Nä, sällan, skrattar Martin. TV är det roligaste jag vet och jag har nog världens härligaste jobb och ett superteam på några
få personer som backar upp mig när jag inte känner mig så där tipp, topp, tjohej. När det till exempel är februari, man står och fryser fingrarna av sig och ändå ska se glad ut och var inspirerande för tittarna.
     – Man blir ju förstås lite av en expert för alla. Folk på gatan kan komma fram och fråga om nästan allt och det går inte en dag utan att någon vän vill ha råd när det gäller renovering.
Om man som Martin är en inbiten båtnörd med en skapande ådra och faktiskt har byggt och formgett sin egen båt, så ligger nog i alla fall ett drömprojekt ganska nära till hands.
– Det absolut roligaste som jag skulle tänka mig vore att få bygga ett helt hus från grunden. Inte bara dutta med enstaka detaljer här och där. Ett hus från scratch i tv vore faktiskt en höjdare.
 
Foto: Cecilia Möller / TV4
 
 
Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.
 
Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Annons