Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 4 mar 2020

Smoothie – Supersmoothie med groddar

Nästa gång du skall laga till en smaskig Smoothie, tveka inte att ha i nyttiga och näringsrika groddar! Du kan blanda dem med alla olika ingredienser som du önskar och det är supergott och ger Smoothien en fräsch och frisk smak. Det är det familjedrivna företaget Munkagrodden, som står bakom receptet, och man kan enkelt ha dem som referens, då de är Sveriges största leverantör av groddar. Groddarna är lika goda att ha på smörgåsen, i salladen och som en ingrediens i din matlagning eller så använder du dem bara som vacker dekoration och ger maten en härlig färg och smak.

 

Det är Eva och Kenneth Bendroth som driver familjeföretaget sedan 1992. Produktionen och odlingen av de omtyckta groddarna sker i moderna lokaler i Munka Ljungby strax utanför Ängelholm. De levererar groddarna till de största matbutikerna, restauranger och caféer i hela Sverige, och det är ganska häftigt hur företaget växt med tanke på att idén började med ett litet experiment i en källare i Göteborg. Vi på redaktionen på Villanytt har tagit en pratstund med Lovisa Gibrand, som jobbar på Munkagrodden och hon ger oss de bästa tipsen om vilka groddar de erbjuder och vad de passar till bäst.

-Vi odlar ju Alfagroddar exempelvis och de är de klassiska groddarna och de vanligaste. De är jättegoda att ha på mackan, i en Smoothie eller i en sallad. Vill man ha lite mer färg och smak skall man satsa på våra rädis-, purjolöks- eller rödbetsgroddar. De passar jättebra i en maträtt eller sallad och kommer med mycket smak och de är också fina som dekoration. Böngroddar är jättegoda att woka och att ha i grytor med linser och man kan också göra fantastiskt goda superbiffar med dessa tillsammans med bland annat linsgroddar och ärtgroddar, berättar hon.

 

EN GRÖN SMOOTHIE ÄR BRA FÖR HÄLSAN

Det riktigt vattnas i munnen bara vi pratar om det. Sedan avslöjar Lovisa sina recept på de smoothies hon brukar göra. Hon tar hallon, banan, havremjölk och alfagroddar och gör en superläcker smoothie. Men skall hon göra en annan variant, med avocado, lime och spenat, då kan hon slänga i broccoligroddar, för då passar de jättebra att mixa med. Munkagrodden kan erbjuda elva olika groddar och har inte din affär den sort du önskar, be dem höra med en återförsäljare så kan de beställa dem åt dig. Groddarna odlas året om med endast rent vatten och går även igenom en kvalitetssäkring innan de odlas.

-Vi pastöriserar fröna, vilket innebär att man hettar upp vatten över 74 grader så att eventuella bakterier dör så att man vet att fröna är helt rena när man börjar att odla dem, berättar Lovisa.

Något som också blomstrat i popularitet och kanske också nu på grund av klimatet, är att odla sina egna groddar hemma. Vare sig du bor i lägenhet eller hus, om du saknar egen tomt eller bakgård, spelar ingen roll! Du kan odla dem på diskbänken. Sproutly.se, systerbolaget till Munkagrodden och som varit igång sedan 2017, erbjuder allt som du kan tänkas behöva för att odla dina egna groddar. Bland annat ekologiska frön, odlingslådor, glasburkar och böcker. Här finns även en komplett och smidig ”groddskola” som ger dig alla nyttiga tips för att få groddarna att frodas och växa så fint i just ditt hem.

Lovisa känner sig stolt att arbeta med något som både är nyttigt, gott och bra för klimatet.

-Det är verkligen en produkt som jag kan stå bakom. Den är ju så naturlig som den kan bli och bra för hälsan. Groddar är nyttiga, all näring finns koncentrerad i fröet och de hjälper kroppen att ta upp näring och är bra för matsmältningen, avslutar Lovisa.

 

Text: Linda Johansson

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad.

Detta gäller för attefallshus.

 

Annons