Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Tak 29 mar 2024

Stuckaturer lyfter rummets atmosfär

En bostad med vackra stuckaturer uppmärksammas lite extra i mäklarannonsen. Inget konstigt. Det händer något med rummet när ornament får ta för sig på tak och väggar. Villanytt vände sig till Gipsstuckaturer där Juliette Marchesini gärna berättar om hantverkets möjligheter.

Gipsstuckaturer är ett levande hantverk med mycket historia. Så vad betyder stuckaturen för den moderna bostaden och rummets själ?

– Förr i tiden hade takrosetten en funktion, gipset fungerade som ett brandskydd för oljelampor och levande ljus. Men idag används stuckaturer som en dekoration för huset och ger rummet det där lilla extra, precis som vackra dörrar eller snickerier, berättar Juliette Marchesini.

Estetik och funktion

De som besöker Juliette och Gipsstuckaturers showroom på Östermalm ska ofta renovera och ändra planlösning, eller vill de restaurera befintliga stuckaturer. Men det kan också handla om att dekorera en modern villa eller nybyggnationsprojekt. Oavsett kan det vara svårt att veta vilken arkitektonisk stil som är den rätta, menar Juliette. Därför åker de ofta ut på plats och inspekterar bostaden.

– Om stuckaturen har renoverats bort är det viktigt att titta på tidsepoken och återskapa som det en gång har varit. Ett tips är att man håller den röda tråden och inte blandar stilar. Men oftast hade man olika stuckatur i olika rum.

Stuckatur för moderna hus

Stuckatur förknippas ofta med byggnader från äldre tidsepoker. Men Juliette menar att stuckaturer med nytt formspråk har sin plats även i nybyggda och moderna villor. Många gånger handlar det om att sudda bort 90-gradersvinkeln mellan vägg och tak.

– I moderna hus är det ofta profilerade stuckaturer eller taklister med led-belysning som efterfrågas. Men för de som bygger hus i klassisk stil, kan det vara annorlunda. Ofta tar man in en arkitekt som får råda vad som fungerar med husets stil i övrigt. Att jobba med stuckaturer gör att bostaden känns mer bearbetad och det lyfter rummets atmosfär.

Bara fantasin sätter gränser

Stuckaturer och ornamentering är ett hantverk med mycket historia och tradition. Det hindrar inte att man som kund kan komma med egna förslag och idéer. Här kan Juliette och hennes team vara ett stöd för att komma fram till en harmonisk helhet.

– De former och förebilder vi jobbar med är hämtade från byggnader i Stockholmsområdet, men vi tar gärna emot andra idéer. Vi tillverkar våra stuckaturer i Rosersberg och monterar på plats i bostaden. Blommor och blad gjuts i formar, profilerade stuckaturer dras på långa bord med en schablon, som man har gjort i alla tider.

Till sist, Villanytt ställer frågan om de kopior på gipsstuckaturer som är tillverkade av plast. Är dessa att rekommendera?

– Vi vill inte rekommendera plastkopior. De är brandfarliga och kan utveckla giftig rök om de börjar brinna. Vi har också sett att materialet krymper med tiden på grund av variation i temperatur vilket då gör att skarvarna öppnas upp och syns, avslutar Juliette Marchesini.

Text: Eva Rydinger

Annons