Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 24 jun 2021

Stor mysfaktor med levande ljus

Lågans flämtande och det varma skenet från levande ljus skapar en mysig och trevlig atmosfär i alla lägen. Med handgjorda stearinljus från Form Factory kan du hitta många favoriter och dessutom göra ett bättre miljöval.

Ett tänt ljus kan betyda mycket. Skenet från ett stearinljus ger en mjuk och behaglig känsla som uppskattas av de flesta. När du tänder ett ljus, eller flera,  får du på ett ögonblick den rätta stämningen. Levande ljus skapar en mysig och rofylld atmosfär vare sig det är på restaurangen, i spa-anläggningen eller hemma på middagsbordet.

– Vi tillverkar våra ljus av 100 procent stearin i alla möjliga färger och former du kan tänka dig, säger Marianne Hagstrand som äger Form Factory med sin man. Stearinet är förnyelsebar och därmed bättre för hälsa och miljö.

Stearin länge en lyxvara

Marianne berättar att det är en fransman vi har att tacka för stearinljuset. Han hette Michel Eugène Chevreul (1786-1889) och var en väldigt framstående kemist. Han kom fram till att talg och feta oljor är blandningar av fast fett (stearin och margarin) samt flytande fett (oelin) och experimenterade länge för att kunna separera de olika fetterna. Han studerade dessa fetter ingående och 1825 erhöll han patent på sin uppfinning.

– Frankrike var alltså det första landet där stearinljus började tillverkas. Stearinljus var länge en dyr lyxvara, men trots detta blev det en stor succé, säger hon. Vi gjuter våra ljus i en mängd olika ytstrukturer, former och färger, allt för att du ska kunna skapa den stämning som du vill ha och vi anpassar veken efter ljusets storlek och ytstruktur.

Lång brinntid med stearin

Stearin är ett hårt material och tål höga temperaturer och ljusen kroknar därför inte i ett sommarhett fönster. Stearinljus har en längre brinntid än ljus av paraffin, fast de kan rinna, så ställ alltid det tända ljuset på ett värmetåligt underlag.

– Vi har ett platt ljus som vi kallar Inez, säger Marianne, och har en brinntid på 12 timmar. Till det har vi en egendesignad, stilren ljusstake. De finns i över 18 olika färger och är helt genomfärgade.

Genom att välja ljus gjorda på 100 procent stearin istället för miljöfarliga paraffin som är tillverkade av fossil råolja kan vi minska på koldioxidutsläppen, inte skada vår hälsa och slippa förorenad luft i våra hem, menar Marianne. Att det sen brinner längre, är mycket vackra och förnybara tycker hon bara är ett extra plus.

Text: Sabine von Borgstede

Annons