Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Mark/Sten 5 okt 2021

Stilfulla L-stöd jämnar ut tomtens trista sluttningar

En tomt med stora nivåskillnader är svår att nyttja fullt ut. Även om man jämnar ut jordmassorna så blir det ändå oanvändbara sluttningar mot granntomternas egna nivåer. Lösningen blir då stödmurar som möjliggör att två plana tomter på olika höjder kan dela gräns. Och idag finns betydligt elegantare L-stöd än de gamla skrovliga betongväggarna med glipande skarvar och grönbrun lav. Villanytt ber Jörgen Gustavsson på Betongexperten visa modellerna.

Fördelen med L-stödmurar är att jordmassan ligger ovanpå ”foten”, och därmed stabiliseras läget och den upprättstående stödmuren blir näst intill orubblig.

– Ja, många villaägare ser också prisfördelen. Modulerna levereras ju färdiggjutna, så det blir betydligt lägre arbetskostnad, än att mura eller gjuta på plats vilket kräver djupare grävning för att få samma stadga. Och designbredden av exklusiva L-stöd gör det nu mer lockande för två grannar att gå ihop om en gemensam stödmur. På så sätt kan de få en jämn tomt med olika marknivåer på varsin sida av muren, vars bägge sidor kan önskas i olika design. Muren kommer såklart framträda högre från den låga granntomten, och lägre från den höga granntomten. Men den gemensamma höjden kan väljas fritt.

Jörgen visar hur muren kan fås mönstrad, färgad och ytbehandlad, för att ge känslan av en elegant stenmur. Exempelvis kan man få looken av genuina skiffer- eller kallstensmurar som gör det möjligt att plana ut snygga terrasser, av tidigare outnyttjade backar. Man kan också lägga en kröningslist, alltså en lite utskjutande profilsten, på toppen av stödmuren för att fullända estetiken.

Bibehållen ren yta

Att de mer designade stöden benämns som ”exklusiva” har mer med den estetiska valfriheten att göra, än priset. Jörgen visar hur infällda belysningar i muren kan förhöja upplevelsen både inom trädgården, och ut mot gatumiljön.

– Många förvånas över att priset inte skiljer mer på de exklusiva, jämfört med våra standardstöd av traditionell betong.

På frågan om hur man kan hindra påväxt på muren visar Jörgen hur täta ytstrukturerna och porerna på deras mönstergjutna murar är. I de flesta miljöer räcker det för att hindra lav, men i särskilt utsatta fall kan man även få murarna impregnerade, för att ännu bättre bibehålla en ren yta.

Långt ifrån tråkig

Varje villa har sin unika karaktär, och för att muren ska matcha så kan man välja olika färgnyanser eller en mer patinerad yta. Behovet av stöd för markutjämning ökar också för att fler skaffar pool.

– Ja, L-formen är överlägsen som stöd, men har länge ansett som tråkig. Men så behöver det inte alls vara, avslutar Jörgen.

Text: Tom Swales

Annons