Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 2 feb 2020

Spektakulär och vacker glaskonst från sagorna och fantasins värld

För Robert Oldergaarden har glaskonsten varit en naturlig del av hans liv i över trettio år och där han arbetat på de mest välrenommerade glasbruken som Orrefors Glasbruk och även varit lärare på den anrika Orrefors Glasskola. För 12 år sedan flyttade han tillbaka till släktgården på Öland och öppnade sin egen glashytta med tillhörande ateljé(Oldergaard GlasHytta). Här skapar han unika och magiska konstverk i glas och där vikingatiden, sagornas värld och Ölands rika fågelliv står som inspiration. 

Redan som 20-åring gav han sig iväg till den legendariska Orrefors Glasskola för att lära sig om glasets konst. Inte anade han då, kanske, att han skulle stå som lärare där flera år senare. Efter en lyckad 2-årig utbildning med högsta betyg och ett stipendium utfärdat i hans ära var det inte mindre än fem glasbruk som jagade honom. Ett i Norge, ett i Danmark och tre i Sverige. Men Robert valde det som låg närmast släkten på Öland, och det blev Orrefors Glasbruk. Under hela 10 år stannade han och arbetade på glasbruket, och här fick han utlopp för hela sin skaparglädje. Han började tidigt med egna utställningar och konstnärliga projekt vid sidan om och på grund av ett stort skapandebehov, var detta den naturliga vägen att gå. Sedan hörde Orrefors Glasskola av sig om han ville komma tillbaka till skolan, denna gång som lärare då han varit en mycket talangfull elev. 

– Så jag bestämde mig, utbildade mig på Malmö Lärarhögskola och sedan så arbetade jag i tio år som lärare på glasskolan, berättar Robert 

Hans kundkrets hade hela tiden växt sig större och Öland blev det naturliga stället att komma tillbaka till, och skapa sin egen verksamhet. Och fem år efter att han flyttat till Öland gick Orrefors glasbruk i graven och då köpte Robert loss vissa av ugnarna till sin egen glashytta. Och på den sydöstra delen av Öland, med ett rikt djur- och fågelliv och ett rikt fornnordiskt arv (hans förfäder hittade en vikingakista på sin mark med 1500 arabiska silvermynt, som nu finns på Kalmar Läns Museum) har han sin perfekta skaparmiljö. Och det är här hans coola glasverk, som färgglada zeppelinare, luftballonger och pampiga vaser med vackra fåglar på ytan blir till. Just när mönstret ligger tredimensionellt i glaset kallas GRAAL-teknik och kommer ursprungligen från Orrefors Glasbruk och det är något som Robert specialiserat sig på att göra och som han är mest berömd för.  

SAGORNA SOM INSPIRATION 

Unik är också hans kaptensserie, som andas lekfullhet och minnen och kommer från alla de tusentals sagor som han hittade på & berättade för sina barn när de skulle gå och lägga sig. Robert tog till en början en sagobok under armen när det var läggdags men barnen protesterade, de ville ha en riktig saga. Så då uppkom sagan om flygkaptenen, som med sitt propellerflygplan flög in bland molnen och hamnade i de mest häpnadsväckande äventyr, som att landa mitt i inkariket/vikingaskeppet eller i pyramiderna.

-Kaptensserien har blivit jättepopulär och i dessa unika konstverk är kaptenen är alltid med som en signatur, samt att det alltid medföljer en liten berättelse om sagan till glasverkets köpare.

Robert berättar också att han börjar bli känd i Japan då han var där i maj och juni i år och hade en mycket lyckad utställning. Han blåste hela sin kollektion i den Japanska hyttan & hade sedan sin utställning i en bergsby nära staden Sapporo i norr och hans glasskulpturer med vikingatema blev så älskat av japanerna att han faktiskt är ditbjuden igen och åker över i december-Januari för en ny utställning. 

Hans glaskonst är unik, personlig och oförglömlig och kommer från ett myller av tankar. 

– Min filosofi är ju att göra unika pjäser och inte två likadana. Det tar kanske lite längre tid för mig att skapa än det gör för andra konstnärer men jag vill inte släppa något förrän jag själv är nöjd. För det är ju en del av mig, och då skall det kännas bra, avslutar Robert. 

 www.oldergaard.se

0733 82 25 46

[email protected]

Linda Johansson 

Annons