Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 30 jan 2020

Spännande och abstrakt konst av vax och färglack

När hon målar får hon ro och återhämtning och inspirationen kommer från den vackra naturen i Värmland och sjön Vänern. Hon älskar djur och natur och bor på landet tillsammans med en stor familj och har tyckt om att måla ända sedan barnsben. Konstnärinnan Petra Karlsson blandar gärna tekniker i sitt målande och använder gärna bivax och färgat lack på dukarna. Målningarna har även inslag av akryl och sprejförger och hon blandar gärna teknikerna, för att känna sig fram, för vad som känns bäst. 

Petra Karlsson

Hon har målat ända sedan hon var fyra till fem år och sedan så har det följt med henne upp i tonåren.  Hon målade, ritade och sketchade på ett block som alltid var med henne. Men sedan fick hon barn rätt så tidigt och då försvann tiden för att vara kreativ och sedan kom fler barn och uppmärksamheten gick till familjen. Men för fyra år sedan så drog konstnärlusten i henne igen, på allvar, då en arbetskollega frågade om Petra om hon ville hänga på och måla tillsammans med henne. 

Vi klickar jättebra och då har det bara rullat på. Och sedan så har vi fortsatt att träffas och då ses vi och målar tillsammans. Jag har en väninna i närheten av mig, som har en ateljé på Herrhagen i Karlstad och som jag också träffade för dryga ett år sedan. Hon erbjöd mig att dela ateljé med henne och det har vi gjort ända sedan dess, säger Petra. 

Hon jobbar till vardags som undersköterska och målar både i ateljén och hemma och man kan se henne som lekfull, naivistisk, och spännande abstrakt i sitt konstnärskap med spännande inslag av annorlunda tekniker. Hon målar sina tavlor med bivax, färglack och akryl, och resultatet blir konst man mår bra och blir glad av och med intressanta mönster.

Hur skapar Petra sin konst?

Det är som att teknikerna rinner in i varandra och blandar sig med varandra på ett mycket smakfullt sätt och man blir lite nyfiken på hur Petra gör: 

-Vi smälter vaxet och så använder man sig antingen utav strykjärnet, en värmelampa eller värmeblås och försöker att få till färgerna och strukturen så att man får en häftig känsla. Man fokuserar först och främst på färgerna och det är som att du målar med strykjärnet. Sedan så lägger du på färglacken och sedan går du på med blåsen igen och ibland lyckas det eller ibland lyckas det inte. Och gör man inte det, är det bara att göra om eller göra nytt, säger hon. 

-Och det är människor, känslor och livet som inspirerar mig. Det kan vara en plötslig känsla som kommer över mig, och då måste jag få ut det på duk. Nu har jag även börjat gå på lite större dukar, 80 x 80 och 100×100 och det är kul berättar Petra leendes. 

Hon har haft utställning och vernissage på The Wall of Art i Karlstad, i maj i år och sedan har hon även tavlor hängandes på Kroksta Herrgåd i Säffle, som hänger till slutet av januari 2020. -Sedan så har jag blivit ombedd att hänga på Vasagatan i Södermalm, den 15/5 och det är i Stockholm och har du vägarna förbi Karlstad, så kan du kontakta mig och boka upp en tid för vernissage i ateljén, avslutar Petra. 

www.battrekonst.se/artist/petra-karlsson/

Linda Johansson 

Annons