Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 8 dec 2021

Spännande egenskaper i hemmets textilier

Hur kan vissa handdukar, plädar och bordsdukar hålla formen, färgen och finishen över generationer? Och vad gör vissa hemtextilier mer eller mindre miljövänliga? Villanytt undrar vad som ger hemtextilierna de egenskaper som vi önskar oss. Och svaren får vi av Sofia Andersson hos drygt trehundraåriga Ekelund Väveri.

Många skulle nog hålla med om att kvalitet handlar om hur en vara fungerar och håller. Så, vad gör hemmets vävda handdukar, bordsdukar, plädar och kuddfodral tåliga och långlivade? Sofia Andersson förklarar:

-En av flera viktiga faktorer är fiberlängden i garnet, som man väver produkten av. Ju längre fibrerna är, desto bättre binder de samman med varandra i garnet, och även i väven. Så, vi använder bara långfibriga garner. Korta fibrer kan lätt spreta och lossna, men är billigare och finns därför oftast i billiga varor. Efter lite användande och en tvätt så märks skillnaden.

Miljö i trådar och metoder

Med långa fibrer så behövs inte miljöriskabla kemikalier och klister-ämnen, för att fixera fibrerna. Något som ofta används vid vävning av lågprisvaror. En annan miljöfaktor är ”sjysta” garner:

-Ja, vi väver med GOTS-certifierade garner, som tillverkats enligt miljömässiga och ansvarsfulla riktlinjer, säger Sofia.

Ännu en aspekt som avgör hemtextiliers miljöpåverkan handlar om risken för slöseri med material och råvaror.

-Med Ekelunds sexfärgsteknik så kan vi väva fram färgvariationer genom att framhäva vissa av de olikfärgade trådarna i väven. Då undviker vi att lagerhålla enorma mängder av färgade garner, som riskerar att inte bli använda.

Form, färg och komfort

Att vissa handdukar och bordsdukar blir svängda i formerna, medan andra behåller sina raka sidor, beror delvis på hur kanterna görs, menar Sofia:

-Billigare hemtextilier är ofta klippta ur bredare vävar, och då måste till exempel handduken fållas och sys i alla fyra kanter. Kantsömmarna kommer då att röra sig annorlunda, än övriga väven, och det kan ge konstiga dragningar.

Risken finns också att de fyra sidorna inte klipps spikrakt och vinkelrätt.

-Ja. Så, för att få formstabila hemtextilier, så väver vi alltså varan direkt i sin slutliga bredd, så den endast behöver kapas och kantsys i två ändar.

Vill man ha en filt som är skön mot kroppen bör man undvika syntetiska material som kan avge stötar, och hellre satsa på ekologisk bomull. Vill man dessutom ha färgbeständiga motiv och mönster så bör man kontrollera att de är vävda, och inte tryckta utanpå.

Text: Tom Swales

Annons