Pool/Spabad 11 maj 2020

Spabad bäst i test 2020

En av de marknadsledande spa-utrustningstillverkarna på den Europeiska marknaden heter Wellis – ett familjeföretag som har funnits sedan i början av 2000-talet och som numera har omkring 500 anställda.

Wellis utvecklar, tillverkar och distribuerar såväl pooler och Spabad som diverse sanitetsutrustning av mycket hög standard, vilka säljs både i egen butik och hos olika återförsäljare. 2010 byggde man en 7 000 kvadratmeter stor anläggning för att kunna tillverka varmbadpooler med robotstyrda produktionslinjer, då efterfrågan av Wellis produkter blivit allt större med åren.

Vad är egentligen ett spabad?

Är ett spabad detsamma som ett bubbelbad eller en jacuzzi, och är det någon skillnad mellan ett spabad som man har inomhus och ett ute-spa?

Det enkla svaret är att ett spabad, oavsett det är för inomhusbruk eller utomhusbruk, är ett kar tillverkat av glasfiber och akryl som utrustats med ett eller flera massagemunstycken. En förenklad förklaring på vad ett ute-spa är skulle kunna vara att det i princip är detsamma som en jacuzzi eller ett bubbelbadkar.

Hur fungerar ett spabad?

Ett något längre och mer detaljerat svar på ovanstående frågeställningar är att ett spabad oftast är utrustat med såväl elvärmare som isolering, samt med ett så kallat Thermo-lock för att hålla uppvärmningskostnaderna nere så mycket som möjligt. I ett spabad kan du också att njuta av en stunds total avkoppling eller ta ett uppfriskande bad, eftersom vattnet alltid håller önskad temperatur.

Att ett ute-spa i princip är detsamma som ett bubbelbadkar eller en jacuzzi kanske inte alla håller med om, men grundprincipen är i alla fall densamma: badkaret värmer upp och bubblar vattnet. Många tycker därför att det är ett bra alternativ till en bastu, och har du inte råd eller utrymme att bygga ett platsbyggt ute-spa går det utmärkt att investera i ett uppblåsbart.

Varför skaffa ett spabad?

Att installera ett spabad ger inte bara en lyxig känsla, det är också bra för hälsan. För dig som lider av muskel- eller ledvärk finns det få saker som känns lika skönt och välgörande som att krypa ner i ett spabad fyllt med precis lagom tempererat vatten.

Har du dessutom investerat i ett spabad med vattenstrålar som fungerar masserande och sätter igång blodflödet kan du i det närmaste simulera en så kallad “deep tissue massage”, vilket motsvarar en djupvävnadsmassage.

Då vattnet i ett spabad går att temperera så att det passar just din kroppstemperatur kan personer som lider av stela eller ömmande leder och muskler få efterlängtad lindring i ett spabad. Det är också så att turbinvattenflödet i ett spabad ökar blodtillförseln och snabbar på såväl metabolism som återuppbyggnad.

Vårt eget ”Spabad bäst-i-test”

Eftersom vi inte hade någon möjlighet att testa alla olika spabad som finns på marknaden bestämde vi oss för att prova några av Wellis produkter. Bland dessa valde vi slutligen ut tre spabad som tilltalade oss lite extra och genomförde sedan ett eget ”Spabad bäst-i-test”.

De spabad som vi tyckte utmärkte sig gjorde det inte enbart på grund av att de är storsäljare, utan också för att de är extra rymliga, har extra bra massagestrålar och är utrustade med en hel del coola extrafunktioner. De ger med andra ord rejält med valuta för pengarna!

De tre finalisterna i vårt eget ”Spabad bäst-i-test” heter Wellis Spabad Cityline Elbrus, Wellis  Spabad Cityline Marbella och Wellis Spabad Peakline Kilimanjaro.

Wellis Cityline

Två av dessa tre slutfinalister ingår i den produktserie som Wellis kallar för ”Wellis Cityline”. Det är inga mindre än Wellis Spabad Cityline Elbrus och Wellis Spabad Cityline Marbella, som inbjuder till sköna och härligt avkopplande bad med stimulerande massagestrålar och med ett brett sortiment av tillval – precis som i verklighetens storstad.

Wellis Peakline

Den tredje finalisten, Wellis Spabad Peakline Kilimanjaro, fastnade vi för tack vare dess coola namn och design, som vi tyckte var både exklusiv och lite sportig på en och samma gång.

Faktum är att Peakline Kilimanjaro visade sig ingå i Wellis premiumserie, vilket betyder att du får ett riktigt snyggt designat spabad med en rad prisvärda funktioner om du väljer att investera i just Wellis Spabad Peakline Kilimanjaro. Eller vad sägs om ett top-of-the-line ljudsystem, aromterapi, extra utrymme, snygg design plus en stomme tillverkad av 100 % återvunnet material!

Vinnare av Spabad bäst i test 2020

Plats 1: Wellis Spabad Peakline Kilimanjaro

Vårt omdöme: 9 av 10

Kilimanjaro spabad

Kilimanjaro

Egenskaper

Mått: 2 300 × 2 300 × 940 mm

Sittplatser: 1 säte / 5 liggplatser

Nettovikt (kg) / Vattenvolym (l): 410 kg / 1 450 l

Optimal strömförbrukning: 1 × 43A 230V / 50Hz

Lägsta strömförbrukning: 1 × 30A 230V /vv50Hz

Antal strålar: 64

Belyst vattenfall: 2

Cirkulationspump: W-EC-pump

Vattenrening: UV-C och antibakteriellt

Ljudsystem: Aquasoul™ Pro 2.1 Pop-Up

Färger spabad: Pearl White, Sterling Silver, Winter Solstice, Tuscan Sun, Storm Clouds, Midnight Canyon

Färger cabinet: Grå, brun, svart

 

Extra plus

Bra ljudpaketet som standard, bra med utrymme, jämn vattentemperatur.

Köp nu

 

Plats 2: Wellis Spabad Cityline Marbella

Vårt omdöme: 8 av 10

Marbella spabad

Marbella

Egenskaper

Mått: 1900 × 1800 × 850 mm

Sittplatser: 4

Nettovikt (kg) / Vattenvolym (l): 280 kg / 790 l

Optimal strömförbrukning: 1 × 25A 230V / 50Hz

Lägsta strömförbrukning: 1 × 10A 230V / 50Hz

Antal strålar: 30

Belyst fontän: 3

Cirkulationspump: W-EC-pump

Vattenrening: UV-C, antibakteriellt filter

Ljudsystem: MyMusic™ 2.1

Färger spabad: Pearl White, Sterling Silver, Winter Solstice, Tuscan Sun, Storm Clouds, Midnight Canyon

Färger cabinet: Grå, brun, svart

 

Extra plus

Många sittplatser, programmerbar ledbelysning, aromaterapi

Köp nu

 

Plats 3: Wellis Spabad Cityline Elbrus

Vårt omdöme: 7, 5 av 10

Elbrus

Elbrus

Egenskaper

Mått: 1900 × 1800 × 850 mm

Sittplatser: 7 säten

Nettovikt (kg)/Vattenvolym (l): 380 kg / 1080 l

Optimal strömförbrukning: 1 × 33A 230V/50Hz

Lägsta strömförbrukning: 1 × 20A 230V / 50Hz

Antal strålar: 40

Belyst fontän: 2

Belyst vattenfall: 1

Cirkulationspump: W-EC-pump

Vattenrening: UV-C, antibakteriellt filter

Ljudsystem: MyMusic™ 2.1

Färger spabad: Pearl White, Sterling Silver, Winter Solstice, Tuscan Sun, Storm Clouds, Midnight Canyon

Färger cabinet: grå, brun, svart

Extra plus

SmartPhone-app, Wi-Fi, aromterapi, plats för 7 pers.

Köp nu 

 

Gemensamma nämnare för våra tre utvalda spabad

Våra tre finalister är självklart både energisnåla och anpassade för vårt nordiska klimat. De är dessutom tillverkade med en kraftfull konstruktion och den senaste tekniken. Såväl Cityline Elbrus och Marbella som Peakline Kilimanjaro har full hårdskumsisolering, samt ett kraftfullt reningsverk. Något som resulterar i låga driftskostnader och fräscht vatten dygnet runt.

 

Inför valet av spabad

Det är kanske inte helt lätt att veta vilket spabad som är det rätta, i synnerhet inte för den som inte vet så mycket om spabad. Det finns ett par saker du behöver tänka på inför valet av spabad, bland annat var det är möjligt att placera det, och vem eller vilka som främst kommer att använda det.

Dessutom finns det diverse tillbehör till olika spabad, vilket gör det extra viktigt att du kontrollerar så att de tillbehör du tänkt dig passar till just den modell du siktat in dig på. Exempel på vanliga tillval för spabad är bland annat nackkuddar, spa-överdrag, kontrollpaneler (displayer) och cirkulations- och vattenpumpar.

Tips på vad du bör tänka på innan du köper ett spabad

Placering

 • Fundera på om du helst vill ha ett ute-eller innespa
 • Är grunden tillräckligt stabil och stark på den plats där du har tänkt placera spabadet?
 • Finns det tillräckligt med plats för både ett spabad och eventuella tillbehör?

Användningsområde

 • Fundera på olika alternativ till ett fast monterat spabad, som exempelvis ett uppblåsbara spabad
 • Är det främst familj, vänner eller enbart du själv som ska använda spabadet?
 • Är det i rehabiliterande eller enbart avkopplande syfte du önskar skaffa ett spabad?
 • Kolla upp vilka tillbehör som rekommenderas för just det spabad du har tänkt investera i innan du bestämmer dig för att vara säker på att få det du vill ha

Teknik och design

 • För den som planerar att renovera eller bygga ett hemmaspa är förmodligen ett spabad med snygg design en prioritet
 • För den teknikintresserade är det med all sannolikhet avancerade tekniska funktioner som går före både design och modell
 • Välj färg med omsorg då spabadet ska hänga med i många år och då helst bör passa övrig inredning och omgivning
 • Önskar du ett utespa kan det vara snyggt att bygga in spabadet i ett redan befintligt eller nytt trädäck

Sammanfattning

Att det finns många olika spabadstillverkare visste vi sedan tidigare, men att det finns så många olika modeller och specialanpassade tillbehör, såväl tekniska som estetiska, hade vi faktiskt ingen aning om. Ärligt talat hade vi ägnat någon större tanke åt spabad överhuvudtaget innan vi genomförde vårt eget ”Spabad bäst-i-test”.

Nu däremot, såhär i efterhand, är vi flera stycken som går och drömmer om ett härligt och avkopplande bad bland bubblor, massagestrålar, belysta hörn och coola ljudanläggningar.

Det hade egentligen inte spelat någon roll om det var i ett ute-spa eller i ett spabad inomhus. Men visst hade det varit extra lyxigt att få sjunka ner i vinnaren av vårt eget ”Spabad bäst-i-test” – Wellis Spabad Peakline Kilimanjaro.

 

Läs senaste Bäst i Test 2020 av studsmattor här.

 

Läs mer på Boverkets hemsida om bygglov för trädäck eller altan här.

Annons