Byggnation | El/Energi 19 aug 2016

Solceller på taket

Oscar Gustavsson har lång erfarenhet av solceller. Innan han startade EcoKraft 2008 hade han hunnit jobba med solceller i många år, framförallt på husvagnar och husbilar. De senaste fem åren har EcoKraft satsat helhjärtat på solkraft, och installerar sedan dess solceller på alltifrån villor till lantbruk och kommersiella fastigheter.

– Solkraft har blivit mer ekonomiskt gångbart, priserna har gått ner och investeringarna har blivit mindre. Man handlar mer miljömedvetet och elhandlare vill köpa solkraft att erbjuda till sina kunder, säger Oscar Gustavsson, vd för EcoKraft.

Hur gör jag då om jag vill utrusta min villa med solceller?

– Det enklaste är att ringa oss eller gå in på vår hemsida och fylla i några grunduppgifter. Därefter hjälper vi till med allt och återkommer med kostnadsfri offert med ett komplett underlag, som också är snö- och vindlastberäknat.

Ett södervänt tak är optimalt men även ett öst- eller västläge ger en bra kalkyl. Värre är det om det finns takhinder, till exempel ett högre hus i närheten, som skuggar. Eller om taket är mindre än 20 kvm, då blir det dyrare per kilowatt.

– De flesta väljer solkraft för den ekonomiska vinningen och det finns ju en bra miljöaspekt som väger in också. En snittanläggning tar ungefär 40 kvm takyta och rymmer cirka 6 kilowatt, vilket ger en årsproduktion på 5500-6000 kilowattimmar.

Tydlig trend

EcoKraft finns i Eskilstuna men installerar solceller i hela landet och har installatörer här på västkusten. Förra året installerade företaget solceller på cirka 50 villor. I år kommer den siffran dubbleras.

– Ja, det är faktiskt så, antalet installationer dubblas från år till år. Även om du tvingas låna till hela installationen har du en avkastning varje år som är 3-4 gånger högre än räntan. Så i princip går du plus från dag ett. Dessutom ökar värdet på huset tack vare den lägre driftskostnaden.

Från tanke till handling tar processen 3-6 veckor och själva installationen på taket tar 2-3 dagar.

– Det viktigaste är att man inte slarvar med projekteringen, vilket dessvärre är alltför vanligt problem och något som vi ser väldigt allvarligt på. Det krävs noggranna beräkningar för att montagesystemet ska stå emot när det blåser hårt, säger Oscar Gustavsson.

När det väl sitter uppe kan du luta dig tillbaka och känna dig trygg med 30-års garanti.

Annons