Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
El/Energi 29 maj 2024

Solceller på platt tak – så funkar det!

Det är inte bara lutande tak som kan fånga solenergi. Solpaneler på låglutande eller platta tak kan också vara mycket effektiva. Men det gäller att veta vilka egenskaper som är viktiga när man ska jämföra, köpa och installera solceller på ett platt tak.

Eftersom solen står som högst under en relativt kort tid på dagen, så behöver solcellerna vara riktade mot det mest effektiva läget. På ett horisontellt och platt tak innebär det att solpanelerna bör ha en annan lutning än själva taket. Vanligen löser man det genom att montera panelerna på ballastsystem som kan ställas i önskad lutning mot solen. Ballastsystem sätts oftast i sydlig riktning och lämplig lutningsvinkel för solceller är mellan 10 och 30 grader, i Norden. 

Montering av ballastsystem kan bli kostsamt och komplicerat, och därför blir det oftast dyrare att installera solceller på platta tak. Dessutom krävs oftare bygglov för solpaneler på platt tak, på grund av att den skapade lutningen gör dem mer iögonfallande och avvikande från byggnaden.

Mer information kring detta hittar man bland annat på jämförelsesajten Hemsol.se FAQ-lista, där Hemsol.se ger där flera köpråd för den som ska välja solceller.

Takmaterialet avgör om ett platt tak är lämpligt för solceller 

Plåttak:

Plåttak går oftast utmärkt att montera solpaneler på. Det är dessutom ett vanligt material på platta tak. Och dess egenskaper gör att en solcellsinstallation på plåttak blir kostnadseffektiv i de flesta fall. Dessutom väger takplåt mindre än takpannor av tegel eller betong, så det krävs ingen särskilt kraftig takkonstruktion. Solceller med ballastsystem på ett plåttak ökar inte belastningen särskilt mycket. Pris för plåttak hittar du exempelvis på woody.se.

Papptak:

Papptak är ett sämre val för installation av solceller. Takpappen är känslig och är inte jämnt fixerad, vilket gör montering av solpaneler svårare och mindre kostnadseffektivt. Många montörer avböjer all installation av solceller på papptak. Det finns lösningar för papptak, men det kan ändå vara svårt att hitta en lokal installatör som kan hjälpa dig att montera ballastsystemet och solpaneler. 

Betong- eller tegelpannor

Betongpannor och tegelpannor är kanske det vanligaste takmaterialet på småhus med lutande tak, sadeltak och pulpettak. Det går bra att installera solceller på, men takpannor är däremot inte ett lämpligt material för platta tak, eller låglutande tak.

 

Pris: Vad kostar solceller på platt tak?

Det finns inget färdigt pris för solceller på platt tak, utan installatörer måste alltid räkna från fall till fall. Man du kan uppskatta priset genom att använda en priskalkyl för ”vanliga” lutande tak och sedan addera det som tillkommer för installation av solpaneler på ett platt tak. Det är främst den extra kostnaden för att köpa in och montera ett ballastsystem.

Här är två vanliga prisexempel för solceller på lutande tak, som du kan utgå från när du uppskattar installationen på ett platt tak. Exemplen kommer från Hemsol, på vars hemsida man kan begära in offerter och jämföra priser för solceller på platta tak. Att det lönar sig att jämföra solceller blir direkt uppenbart, men priserna förändras över tid så dessa medelpriser är bara från ett tillfälle. 

 

Exempel 1: En takyta på 30 kvadratmeter och en solcellsanläggning med effekten 5 kWp kostar ungefär 90 000 kr, inklusive moms.

Exempel 2: En takyta på 90 kvadratmeter med en solcellsanläggning med effekten 15 kWp kostar ungefär 200 000 kr, inklusive moms.

I de här prisexemplen har inget bidrag eller avdrag använts. Bokstaven ”p” i enheten kWp står för ”peak”, och avser solpanelernas maximala effekt.

 

Skattereduktion på priset för solpaneler

Varje person som är skriven och bosatt i huset där solceller ska installeras har rätt till en skattereduktion på upp till 50 000 kronor. Skattereduktionen kallas “avdrag för grön teknik” och du kan läsa mer om villkoren hos Skatteverket

Solceller för platt tak: Bäst i test 2024

Solcellerna som monteras på ballastsystem för platta tak är likadana som de paneler man har på lutande tak. Det senast publicerade testet av solpaneler vid denna artikels tillkomst hittas på Bäst-i-test-guiden. Här är de fem solceller som toppar deras jämförelse utifrån olika egenskaper:

Fem solceller bäst i test 2024:

  1. Sunpower M-series AC
  2. Windon Effecta 325+ Mono
  3. Windon Effecta 360+ Mono
  4. Sunpower A-Series DC
  5. Q-cells Q.Tron

 

 

Regler för montering av solceller på platt tak

Montering av solceller på platta tak är lite mer omfattande än på vinklade tak, och bör därför utföras av erfarna installatörer. Däremot så är det samma arbetsmiljöregler och krav som gäller, oavsett taklutning. Men det är vanligare att risken för fallolyckor underskattas vid solcellsinstallationer på platta tak. Om du själv, som privat husägare, ska göra monteringen så rekommenderar vi verkligen att du först läser på Arbetsmiljöverkets hemsida. Att kunna de reglerna blir också viktigt om du anlitar en installatör eller ett solcellsföretag som inte har F-skattsedel. För då kommer du, i egenskap av uppdragsgivare, även räknas som arbetsgivare vilket gör dig ansvarig för säkerhet, försäkringar och eventuella olyckor.

 

Vanliga frågor kring solceller på platt tak

Är solceller på platt tak lönsamt?

-Ja, i nästan samtliga fall lönar sig solceller för ett typiskt hushåll med platt tak. Om ballastsystemet är rätt installerat kommer solcellerna att fånga solenergi och därmed bli lönsamt i det långa loppet. Beräkna återbetalningstid ska en lokal installatör kunna hjälpa dig med. 

 

Finns det solceller i snygg design för platta tak?

-Ja, det finns flera typer av solceller i snygg design för platta tak. Se till att anlita en arkitekt som kan hjälpa dig med rätt färg och design på solceller och ballastsystem som matchar takets färg. Dock är detta en mindre viktig aspekt man behöver ha i åtanke vid just platta tak. 

 

Vanliga problem med solceller på platt tak

-Problem med solceller på platt tak är oftast en för låg lutning vilket skapar en ineffektiv upptagning av solenergi. Felaktig installation och montering av ballastsystem. Se till att jämföra och anlita en välrenommerad solcellsinstallatör som erbjuder garanti. 

 

Hur länge håller solceller på ett platt tak?

-De flesta leverantörer av solceller till platt tak garanterar minst 25 års effekt- eller kapacitetsgaranti. Solceller har möjlighet att generera energi längre än så. Faktorer som kan spela in är märke, modell, hur och vart solcellerna är monterade. 

 

Är regn och snö ett problem för solceller på platt tak?

-Regn och snö är oftast inte ett problem på platt tak. Ballastsystemet hjälper till att vinkla solceller så att både regn och snö enkelt kan rinna av. 

 

 

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons