Kultur | Livsstil 8 mar 2020

Teater – Sokrates död på Göteborgs Dramatiska

Berättelsen om hur Sokrates dömdes till döden för 2 400 år sedan, är högaktuell även i dag. Både försvaret och anklagelsen väcker frågor om hur fritt man egentligen får tänka, och vilka rättsväsenden som finns i en demokrati?  Vad ställs på spel när man ifrågasätter gudarna och finns det kanske alternativa sanningar? Men framförallt bjuder thrillern, som har premiär 15 februari, på spänning, underhållning och smarta fyndigheter.

Villanytt får ett snack med Erik Åkerlind, som spelar Sokrates, under planeringen av uppsättningen. Grundstoryn är hämtad ur Lars Gyllenstens roman, ”Sokrates död”, som bygger på Platons beskrivning av fallet. Men, Göteborgs Dramatiska Teater siktar nu på ett eget berättande, utifrån manus och regi av Hans Blomqvist, förklarar Erik:

–Personligen så hoppas jag få in lite mer humor, och en glimt i ögat. Ämnet och figurerna kan lätt uppfattas som tunga och allvarliga, vilket skapar ett bra utrymme för karikatyr. Åklagaren Meletos och Sokrates dotter Aspasia är ju minst lika spännande karaktärer som Sokrates själv. Alla levererar fyndiga och tänkvärda repliker. Tankarna, frågorna och resonemangen är både konkreta och aktuella för vår tid, men vi väver även in delar från de fantasifulla sägner som historiskt har omgett berättelsen.

Tankeväckande thriller för alla

I korthet handlar berättelsen om hur filosofen och läraren Sokrates anklagas för att förleda ungdomarna till förnekelse av de gudar som staten erbjöd och erkände. Han anklagas även för sofism, vilket innebar spridandet av egna och tveksamma läror utanför det statliga skolväsendet. Åtalet är fullt av statens egna motsägelser, medan den anklagade riskerar att tvingas dricka bägaren med dödsgiftet. Sokrates elever vill hjälpa honom genom att muta domstolen, men det strider å andra sidan mot Sokrates egen rättsprincip och etik.

–Ja, och vi börjar när Sokrates besöker oraklet i Delfi. Publiken, från högstadieelever upp till mogna teaterälskare kommer att uppleva spänning, underhållning, humor och utmanande frågor, avslöjar Erik Åkerlind.

Erik är en av grundarna bakom Göteborgs Dramatiska Teater, och Sokrates död produceras av teaterpartnern Robin Pohlstrand Björkman. På Stigbergsliden sätter de upp egna produktioner två gånger per år, men teatern inbjuder även gästspel och konserter.

Text: Tom Swales

 

Sugen på mer tips? Läs vår senaste artikel om att köpa nytt spabad här.

Detta gäller för attefallshus efter den 31 mars 2020.

Annons