Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Möbler | Textil 27 jan 2022

Soffbordets format avgör användbarheten

De egenskaper som främst påverkar folks val av soffbord är pris, stil, färg och material. Den här prioriteringen kan bekräftas av många näthandlare, trots att det snarare är formatet som avgör hur väl det kommer att fungera för dig och din soffmiljö. Använd Villanytts tips för att gallra ut de alternativ som fungerar, och låt sedan din smak avgöra vilket av de soffborden som blir ditt.

Låt oss först titta på lämpligast höjd: Höjden på soffbordet bör rättas efter soffan, för att det då ger ett enhetligt intryck som tillsammans upplevs som en grupp. Framför allt blir en gemensam höjd naturligare att använda, eftersom saker på bordet hamnar lågt så att de inte skymmer TV:n eller ditt sällskap. Och, handen på hjärtat, nog är det skönt att luta sig långt bak och ibland lägga upp fötterna på bordet, som då utgör en förlängning av sitt- eller liggytan. Att vi upplever en balanserad höjd som mest naturlig märks tydligt i bilderna av alla soffbord hos Chilli, där förhållandet till soffan illustreras. Faktum är att vi oftast halvligger i TV-soffan, och med ett lågt bord får man ändå en tydlig blick över fjärrkontrollen, fruktfatet, tidningen eller fredagens taco-skålar.

Lite högre soffbord för måltider

Normalhöjden för soffors sittytor brukar ligga på cirka fyrtiofem centimeter ovan golvet. Så, även om du fastnar för ett attraktivt soffbord som är betydligt lägre eller högre än snittet, så bör du noggrant jämföra det med höjden på din soffa. Ett undantag är om du ofta äter vid soffbordet, för då kommer ett lite högre soffbord ge dig en bekvämare och mer ergonomisk kroppsställning. Så, om du dagligen äter frukost och kvällsmiddag framför TV-nyheterna i vardagsrummet, så kan det vara värt att välja ett soffbord som är en, eller en halv, decimeter högre än sittytan. Men, annars bör båda möblerna ligga på samma höjd, något du troligen också kommer att uppleva som elegant.

Större möjlighet att anpassa soffhöjden är soffbordet

Möjligheten att förändra ett soffbords höjd är oftast begränsad, medan chansen är större att du kan förändra soffans höjd. Detta för att bordsbenen är mer synliga och oftare har en design, ett material eller en konstruktion som inte lämpar sig att kapa av. Däremot är många soffors fötter av enklare kloss-typ som lättare kan kapas eller bytas mot högre. Många soffor har dessutom kjol nedtill som döljer eventuella förändringar av fötterna. Så, avfärda inte ett fantastiskt soffbord för dess höjd, innan du har granskat förutsättningarna. Och kom ihåg att ett något högre soffbord alltid är bättre än ett som är lägre än sittytan

Bredden och längden på soffbordet

På Blocket, Facebook (Marketplace) och andra marknadsplatser för second hand säljs tusentals nya möbler ”på grund av felköp”. Det handlar oftare om fel format, än om stilen som ju är enklare att uppfatta i både fysiska möbelaffärer och nätbutiker. Man bör alltså innan köp eller nätbeställning sätta sig vid soffan och mäta. Ett alldeles för litet bord kan se märkligt ut, och begränsa användbarheten. Ett för stort bord kan skapa trängsel för benen när man sitter eller behöver passera, vilket ofta leder till omkullvälta glas och spillda drycker. En regel är att alltid ha minst 40 centimeters benutrymme mellan bord och soffa. Ett runt bord kan tillåtas vara lite trängre, om det är nödvändigt.

Ett större avstånd mellan soffbordet och soffan ger ett exklusivare intryck, och gör sig elegant å bild. Men i verkligheten blir det knappast funktionellt, då man tvingas resa sig ur soffan för att nå vinglaset eller kaffekoppen. Och det blir omöjligt att spela brädspel eller läsa tidningen på bordet.

Ovalt, cirkulärt, kvadratiskt eller rektangulärt soffbord?

Frågan om bordsskivan ska vara oval, cirkulär, kvadratisk eller rektangulär avgörs bäst av sittplatsens form. Alla sittplatser i soffan bör ha tillgång till soffbordet, men om du har en rak soffa så ska bordet inte vara lika långt som soffan. Det räcker om bordet når fram till mitten av de yttersta sittplatserna. Har du en U-formad soffa med tre sidor, så kommer soffbordets lämpligaste bredd ge sig självt om alla sittplatser får ett benutrymme som inte understiger 35 centimeter. Runda bordskivor, eller mycket rundade hörn, är mycket smidigare att passera än 90-gradiga hörn. Det har särskilt stor betydelse i en U-soffa, men till viss del även en hörnsoffa. Så, en U-soffa med en längre del kommer att fungera bättre med ett ovalt bord, som har längden men saknar hindrande hörn.

Text: Redaktionen, Villanytt

Bild: Chilli

 

Annons