Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Smidig jämförelse av företagslån ger flexiblare företagande

Nästan åtta procent av Sveriges villaägare leder företag, eller har ett ekonomiskt ansvar som anställd i ett företag. Många av Villanytts läsare vet därmed hur viktigt det är med likviditet, när affärsmöjligheter eller investeringsbehov uppstår. Därför tar vi en titt på den nya online-tjänsten, Lenditum, som man kostnadsfritt kan använda för att jämföra företagslån snabbt. 

För mindre betalningar kan eget kapital eller en flexibel bankkredit räcka. Men vid större, långsiktigare eller plötsliga möjligheter behöver man jämföra företagslån. Villanytt testar funktionerna hos Lenditum, utifrån tre fiktiva lånesituationer, för att hitta bäst företagslån.

I första fallet agerar vi som ett tillverkande bolag, som fått en stor beställning. Men här krävs material och maskiner för 300 000 kronor, så nu ska vi hitta det bästa företagslånet. I den situationen vet vi när vår beställare ska betala, och hur länge vi behöver låna pengar till företaget. Vilket som är bäst lån för företaget i den här situationen, är inte bara en fråga om lägst räntor. Andra fördelar i villkoren kan göra att ett erbjudande med något högre ränta ändå blir bäst banklån, för företagsinvesteringar som detta. Exempelvis så kan låga eller inga uppläggningsavgifter på korta lån ge lägst lånekostnad, jämfört med företagslån med låga månadsräntor.

Testar att jämföra flera lån för företag och investeringar

När vi testar Lenditum så vill vi alltså jämföra företagslån utifrån flera situationer, titta på lånens villkor, och det får vi. De som erbjuder oss att låna pengar på företaget är kända, trovärdiga, kontrollerade och väletablerade banker. Vi förvånas lite över att de flesta erbjuder lån till låg ränta, eller åtminstone lägre låneränta än vi räknat med. Några av erbjudanden hade vi mycket väl kunnat gå vidare med.

I vårt andra test ”leker” vi ett litet innovativt IT-bolag som vill se om det bästa företagslånet kan finansiera patenteringen av vår produkt. Här väljer vi att jämföra banklån till företag, på 150 000 kr. I tredje exemplet är vi ett åkeri som rott hem ett kontrakt på sophämtning i kommunen, men vi behöver då ytterligare en sopbil. Vi behöver då 2,6 miljoner på lång återbetalningsperiod, så via Lenditum vill vi hitta företagslån med låg ränta. Något som gör våra lånjämförelser trygga är att informationen är tydlig, tjänsten är smidig att använda, och erbjudandena är tydligt presenterade.

Smidig jämförelse av lån ska inte förväxlas med snabblån

Vi upplever att Lenditum erbjuder den smidigaste jämförelsen av företagslån som vi har testat. Att så enkelt hitta bäst banklån kan vara helt avgörande i situationen då man ska ta beslut. Men en smidig lånjämförelse ska inte förväxlas med ”snabblån för företag” eller höga ”snabblånsräntor”. En smidig lånjämförelse är nämligen inget hinder för bra lånevillkor. Utifrån våra fiktiva lånesituationer så har vi erbjudits både bra räntor och villkor för företag. Pedagogisk utformning och snygg design gör också att användandet av tjänsten går smidigt, vilket också bidrar till att få en enkel jämförelse av lån.

Bara en kreditupplysning via UC

Alla nättjänster för att jämföra lån till företag jobbar inom olika spann för storleken på lån. Villanytt noterar att Lenditums långivare erbjuder företagslån från 20 000 kr upp till 40 miljoner kr. Att en jämförelse av lån, från tjänstens samtliga samarbetande banker, registreras som bara en kreditupplysning hos UC är positivt. Att jämföra direkt hos varje långivare tenderar att försämra sökandens upplevda kreditvärdighet eftersom det genererar flera kreditupplysningar hos UC. Flera UCs kan göra att företaget framstår som att ha ekonomiska problem. Det kan påverka företagets trovärdighet hos leverantörer och investerare, samt möjligheten att få en flexibel bankkredit. Så, kan man jämföra företagslån med bara en kreditupplysning, så behåller företaget sin trovärdighet.

 

Text: Redaktionen, Villanytt

 

Annons