Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation 26 feb 2022

Smidiga filter för dig med egen brunn

Hämtar du dricksvatten från sjö eller egen brunn behöver du i många fall ha ett vattenfilter för att säkra vattenkvaliteten. Effektivast är ett kombifilter med partikel-, kol- och UV-filtrering. Det finns modeller som får plats under diskbänken och kräver mycket lite underhåll.

Cirka 2,4 miljoner svenskar får sitt dricksvatten från enskilda dricksvattentäkter såsom egen brunn eller en närbelägen insjö, enligt Livsmedelsverkets statistik. Är du en av dem? Och har du koll på ditt vatten?

– Många husägare tar prov på dricksvattnet först när de märker förändringar i smak, lukt eller färg. Därför har många bekymmer med förhöjda halter av bakterier, virus och mikroorganismer utan att ens veta om det.

Det säger Marcus Lönnö, själv en av de där 2,4 miljonerna svenskar. Marcus och hans familj har fritidshus i Stockholms skärgård och tar vatten från en näraliggande insjö.

– Vi hade problem med höga halter av bakterier, framför allt E.coli-bakterier, sedan flera år. Vi kokade vattnet i vattenkokare och kylde sedan ner det i kylskåpet… till slut tröttnade jag och började leta efter en vettig filterlösning. Den skulle inte vara för stor, för dyr eller kräva för mycket underhåll.

Han hittade vad han sökte i Belgien, hos tillverkaren Cintropur.

Kombination av tre filter vanligt

– För att bli av med bakterier i vattnet är UV-strålning den bästa metoden idag, inte minst för att du slipper tillsätta kemikalier. För att UV-filtreringen ska bli effektiv behöver dock vattnet vara fritt från partiklar. Därför är en vanlig lösning ett kombinationsfilter där vattnet först passerar ett partikelfilter och sedan ett UV-filter, berättar Marcus Lönnö.

Många väljer också att lägga till ett kolfilter och ha ett trippelssystem.

– Ett filter med aktivt kol renar vattnet från dålig lukt och smak och grumlighet eller missfärgning som orsakats av till exempel att humus, alltså nedbrutna växt- och djurdelar, läckt ner i brunnen eller finns i sjövattnet.

Enkelt och snabbt underhåll

Det finns många olika filterlösningar på marknaden, så det lönar sig att kolla runt innan du väljer. Faktorer att väga in i valet är pris, förstås, och utrymme men även kostnad och möda för underhåll.

– Två fördelar jag fastnade för med systemet jag valde var dels att det är så smidigt, dels att det kräver så lite underhåll. De flesta får plats med det här trippelfiltret under sin diskbänk, och underhållet fixar jag själv på tio minuter en gång om året. Då byter jag lampa till UV-filtret, ”strumpa” till partikelfiltret och byter det aktiva kolet mot nytt.

För Marcus Lönnös del ledde valet av filter inte bara till rent vatten, utan en helt ny syssla i livet.

– När flera grannar visade intresse för mitt filtersystem gjorde jag slag i saken och blev svensk återförsäljare av märket, min hemsida heter filtreratvatten.nu.

 

Annons