Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 2 apr 2024

Smarta kaminer tar brasvärmen till nästa nivå

Det finns en ny generation ved- och pelletskaminer som du kan styra från mobilen och som ger renare och effektivare eldningsvärme än någonsin. Du kan dessutom få 30 000 kronor i bidrag vid installationen. Thomas Persson hos Tätarna berättar hur de fungerar.

Kanske tänker du inte på vedeldning som en uppvärmningsform som ligger i framkant av utvecklingen? Det är trots allt den metod som i mer eller mindre rak linje följt oss genom vår utveckling sedan stenåldern… men tänk igen! Det finns nämligen en ny generation av kaminer som kan vara precis lika smarta och uppkopplade som säg ett värmepumpsystem – och lika miljövänliga.

Tänd kaminen med mobilen

– Du kan tända din kamin med mobilen när du åker från jobbet så är det varmt och skönt när du kommer hem. Är du hemma kan ställa in automatisk reglering med komfortläge och temperaturkännare, så att kaminen startar automatiskt när temperaturen går ner till 15 grader och slutar elda igen när den når 20, berättar Thomas Persson hos Tätarna i Enskede.

Tätarna har mer än trettio års erfarenhet av att sälja och installera olika kaminer och eldningslösningar och reparerar även eldstäder och skorstenar.

– Utvecklingen av pelletskaminer och kombinerade ved- och pelletskaminer har varit fantastisk de senaste åren. Dagens kaminer släpper ifrån sig extremt lite partiklar och eldar mycket effektivt. För dig som bygger nytt eller renoverar så är en pelletskamin ett både smart och miljövänligt uppvärmningsalternativ.

30 000 i bidrag

Investeringskostnaden är förhållandevis hög, men du som byter värmesystem kan också få upp till 30 000 kronor i bidrag från Boverket. Bidrag för energieffektivisering av småhus gäller för hus som är 20 år eller äldre.

– För att få bidraget måste du välja en smart kamin som är effektstyrd och kan ge en kontinuerlig och automatisk bränsletillförsel, precis dom de nya pelletskaminerna gör. Du kan också ansluta varmluftsrör till din kamin och leda värmen genom väggarna till flera andra rum i huset. Vi samarbetar med österrikiska märket RIKA Braskaminer som vi har mycket goda erfarenheter av, berättar Thomas.

För dig som har redan har en kamin eller eldstad och som har problem med dåligt drag och att det ryker in när du tänder upp har Thomas ett annat tips:

– Låt montera en rökgasfläkt i skorstenstoppen. Den gör eldningen lättare och förbränningen effektivare, vi arbetar bland annat med märket Exodraft. Även rökgasfläkten kan du styra smart.

Tätarna installerar även exklusiva eldstäder från Metalfire.

Text: Tobias Christoffersson

Annons