Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Sport 30 maj 2023

Smart koncept för bättre ordning i cykelrummen

Cyklar du till jobbet? Då kanske du vet hur oorganiserat och trångt det kan vara i cykelrum på arbetsplatsen, i flerfamiljshus eller ute på allmänna cykelparkeringar. Men med hjälp av smarta koncept kan utrymmet optimeras och trängseln minskas. Med rätt system kan man även enkelt få bort obehöriga, oanvända och trasiga cyklar som bara stjäl utrymme. Villanytt tittar på flera effektiva medel för att organisera cykelrum.

Vi börjar kolla på hårdvaror: Bra cykelställ är en grundförutsättning för att undvika anarki i cykelrummet eller på cykelparkeringen. Till skillnad från en öppen yta, så skapar riktiga cykelställ regelbundna mellanrum och det blir intuitivt att placera cykeln i stället. Risken för att cykeln ska vicka omkull, och dra med sig en hel rad cyklar minskas också. Regelbundenheten gör dessutom att man, som cyklist, snabbare kan se var en plats är ledig.

Cykelhängare, cykelhiss, cykellift

Kaos uppstår snabbt när det är trångt i cykelrummet, eller ute på cykelparkeringen. Faktum är att de flesta cykelparkeringar kan effektiviseras så att man får dubbelt så mycket utrymme. En cykellift, även kallad cykelhängare eller cykelhiss, är en form av cykelställ som hänger upp cykeln vertikalt. Låter det tungt? Ingen fara. Det kräver bara att man lyfter framhjulet någon decimeter, för att haka fast hjulet i lyftaren. Sen för man bara cykeln uppåt, i lodrätt läge, med ytterst liten ansträngning. För tack vare hydraulisk gasfjädring så har armen, som lyfter cykeln, sin egen kraft.

Våningsställ och batteriladdning

Ännu mer platsbesparande är våningsställ, som skapar en rad cykelparkeringar ovanför den nedre. Även våningsställen har egen hydraulisk lyftkraft som gör att cykelstället, med den parkerade cykeln på, lätt förs uppåt. Sådana här dubbeldäckade cykelplatser kräver att cykelrummet har minst 2,7 meters takhöjd. Både cykelägare och fastighetsägare har intresse av att cyklarna hamnar på rätt plats och då är det bäst att locka med bekväma lösningar. Att installera laddskåp för elcyklar är en bra lösning för att göra cykelrummen attraktiva. Laddskåpen kan bestå av personliga och låsbara fack med eluttag där batteriet ligger på laddning mellan cykelturerna. Då behöver man inte bära upp batteriet i lägenheten, eller in i hemmet. Man behöver inte heller ha laddaren och sladdar liggande i hallen.

Personliga och abonnerade cykelplatser

Bilägare är ju vana vid att betala för sin parkeringsplats, på både tillfälliga och permanenta parkeringsplatser. Inte bara vid hemmet utan även vid arbetsplatsen. I städerna hyr exempelvis många dagliga bilpendlare en personlig och permanent jobbparkering. Som cyklist kan det däremot låta befängt att betala för en plats i ett cykelställ. Men om det är en liten rimlig summa som garanterar en personlig och alltid tillgänglig plats i ett stöldskyddat cykelrum, så kan det nog intressera många cyklister. Ett platsoptimerat cykelrum kan rymma jättemånga cyklar, så varje enskild avgift kan vara relativt liten. Men tack vare mängden kan platsuthyrning bli en intressant affärsverksamhet för fastighetsägare att erbjuda cykelägare. Win-win för alla parter alltså.

Digital cykelmärkning för behöriga cyklar

Oavsett om fastighetsägare hyr ut personliga cykelparkeringar mitt i en stad, eller har fria cykelrum för hyresgäster och brf-medlemmar, så är det bra att ha kontroll på vems cyklarna är. Med digital cykelmärkning kan cykelägarna få en tag, i form av en etikett med QR-kod, som sätt på cykeln. Koden kan avläsas med en vanlig mobiltelefon, med en app. På så vis kan fastighetsägaren, uthyraren eller fastighetsskötaren avläsa vem som äger cykeln och avgöra om denne har rätt att parkera där. Det underlättar verkligen utgallringen av obehöriga, trasiga och ägarlösa cyklar som bara upptar plats. Mer om dessa system och ännu fler lösningar för att organisera cykelrummet hittar du på cykelrum.se.

 

Annons