Byggnation | El/Energi 8 jan 2019

Smart belysning som skapar trygghet

Genomtänkt belysning inne och ute skapar en varmare, härligare men också tryggare miljö. Och genom att styra belysningen från en app blir det hela ännu bättre. Mörkret har lagt sig. Och när det inte ligger snö utanför är det väldigt, väldigt mörkt. Satsa därför på ordentligt med belysning både inne och ute. Det kommer göra stor skillnad.

Hur man vill lysa upp tomten och huset och vilken typ av belysning man vill använda är individuellt. HMP El i Sisjön i Göteborg, gör stora som små uppdrag. Alltifrån stora projekt för kommuner och fastighetsbolag till mindre jobb för villaägare. Oavsett uppdrag påminner Magnus Hegg, som driver HMP El, om ansvaret för elen.

– Kom ihåg att det är varje fastighetsägares ansvar att se till att ha en fungerande el. Funktionstesta därför din jordfelsbrytare ett par gånger om året och se till att kablar och eldragning är uppdaterade. Och har du inte en jordfelsbrytare ska du verkligen se till att installera en, den kan rädda liv. Han har flera exempel på när det gått fel.

– Vi har åkt ut och rättat till fel hos kunder som anlitat installatörer som inte varit auktoriserade. Vi har till och med varit i badrum som varit strömförande. Man måste ha koll på vem man anlitar och vilken kompetens de har. Auktoriserade elektriker och installatörer arbetar under Elsäkerhetsverket. Oavsett lösning tycker Magnus Hegg att det är viktigt att satsa på kvalitetsprodukter.

– Köp inte dina lampor på byggvaruhusen utan satsa på bra fabrikat med hög kvalitet.

När du väl har bestämt dig för armatur finns flera smarta lösningar för att styra belysningen. En av dem heter Plejd, en app som du styr via bluetooth från mobil eller surfplatta och varifrån du kan planera belysning precis som du vill. Och även om den bara styrs via bluetooth kan du enkelt koppla den till en surfplatta som får ligga kvar hemma och därigenom belysa hemmet som du önskar.

– Härifrån kan du dimra lamporna, tända fönsterbelysningen, ställa in så att lamporna sakta sakta börjar lysa upp en viss tid och släcks när det är dags att sova. Har du missat en lampa när du krupit till kojs släcker du den enkelt från appen. Detsamma gäller på morgonen, se till att det är upplyst och välkomnande när du stiger upp och ställ in utebelysningen på en viss tid. Dessutom har appen ett astrour vilket gör att belysningen ändras efter årstiden, säger Johan Nordeke, elinstallatör på HMP El.

Appen lämpar sig också väl för dig med uthus.

– Det är väldigt käckt för du slipper gräva ner en extra kabel utan kan istället synka med appen och använda strömmen från huset. Väljer du den här lösningen går installatören igenom systemet med dig så att du har koll och själv kan sköta belysningen på ett smidigt sätt. Vilken lösning eller armatur du än väljer så tänk på att mer belysning skapar en tryggare hemmiljö.

Text: Maria Felldin

Annons