Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Fritid | Livsstil 20 maj 2022

Småprylarna som förenklar vardagen. Visste du att de finns?

Vardagen är full att praktiska problem och små irritationsmoment i hushållet. Så länge vi inte vet att den optimala lösningen finns, så tvingas vi acceptera dilemman. Eller själv skapa ett fungerande verktyg, en smart mojäng eller en praktisk grunka. Men Villanytt vill inte att du ska uppfinna osthyveln igen. Så här lyfter vi upp några praktiska ”pryttlar” som förenklar livet, men som du kanske inte visste fanns.

 

Vi tittar på fem slumpvist utvalda vardagsproblem, som läsarna upplever i vardagen: Oreda bland plastpåsarna, svårigheten med att behålla kolsyran i en sparad öl- eller läskburk samt slöseri med bakplåtspapper. Två andra och minst lika irriterande utmaningar är hår som orsakar stopp i avloppet och det eviga pillandet för att skala vitlöksklyftor. Somliga skulle säkert avfärda dessa som löjliga I-landsproblem, men sådan är ju bakgrunden till de flesta hjälpmedel i hemmet. Vem vill idag leva utan påsförslutare, perforerat hushållspapper eller kaffemått?

 

  1. Lock till läskburk eller ölburk, som bevarar kolsyran

Det är nästan omöjligt att spara en kolsyrad dryck i kylen, utan att den blir avslagen redan efter en halvtimme. Kanske har även du försökt linda plastfolie runt läskburkar som ändå blivit avslagna? Fräschören som vi så starkt förknippar med en nyöppnad och brusande dryck uteblir helt. De trista alternativen är att hälla ut den hälft som vi inte vill dricka direkt efter öppnandet, eller lära sig att gilla avslagen dryck. Eller, skaffa lösningen som är ett tätslutande plastlock för läskburkar. Villanytt ser också lockets nytta under utomhusaktiviteter där man kan ställa ifrån sig den öppnade burken, utan att insekter kryper ned i läsken eller ölen. Cancap är en svenskdesignad produkt som vi hittade på webbshopen roligapryttlar, där vi hittar fler smarta lösningarna.

 

 

  1. Bakplåtspapper som återanvänds

Ett bakplåtspapper av silikon kanske inte bör kallas ”papper”? Men det här är ett ugnspapper som faktiskt löser fyra vardagsproblem. Dels så slipper man fastbränd mat degkladd på ugnsplåten eller ugnsformen. Dessutom så slipper man regelbundet handla hem nya bakplåtspapper, som sedan ska kastas. En tredje fördel som Villanytt gillar är att man så enkelt kan diska av matresterna från arket. Detta jämfört med att skrubba en plåt eller form, som man i stället smort med smör eller olja, om man inte använder bakplåtspapper. Den fjärde funktionen handlar om att slippa rengöra ugnen, efter att fett och matrester bränts fast i botten. Ett sådant här ugnspapper, med non-stick-yta, kan nämligen läggas som ett skydd i botten på ugnen, så fort man värmer något som riskerar att droppa.

 

  1. Skala hela vitlöksklyftor snabbt, utan vitlöksdoft på fingrarna?

Här i Villanytt har vi publicerat många recept som förutsätter att man behöver skala hela vitlöksklyftor. Om du har följt recepten utan att ha en vitlöksskalare, så vet du att det inte går fort. Skalade och hela vitlöksklyftor är inte bara vackra utan passar utmärkt i många maträtter, marineringar och inläggningar. Men det papperstunna skalet kan kräva ett evinnerligt pillande beroende vitlökens sort, mognadsstadie och mängden lök. Och, den som direkt efter skalandet tar gäster i hand, eller för upp vinglaset till näsan, slås direkt av den oönskade lukten. Chardonnay som luktar vitlök kan definitivt förstöra aptiten. Den vitlöksskalare som vi tyckte fungerade bäst liknade en 15 – 20 centimeter lång gummislang av färgglad silikon. De oskalade klyftorna lades i ”gummiröret”, som man rullade mellan händerna. Vitlöksskalen lossnade direkt, utan att fingrarna fick något av doften som gömmer sig under skalet på vitlöken.

 

  1. Vill det hoptryckta plastavfallet hoppa ur soptunnan? Reser sig de stuvade mjukplastförpackningarna?

De flesta hushåll samlar förpackningsavfallet i olika kärl under diskbänken. Men vi är många som irriteras av att de mjuka plastförpackningarna har en envis förmåga att vilja räta på sig. Trots att man trycker ner mjukplasten i ett öppet avfallskärl, så är de redan halvvägs ut innan man stängt skåpet. Plastberget tar då en stor mängd utrymme, trots att det nästan bara är luft. I komprimerad form skulle ju alla mjukplastförpackningar kunna rymmas i en betydligt mindre behållare. Men du kanske inte vill lägga en tegelsten ovanpå påsarna i tunnan? Då kan vi tipsa om en smart plastsamlare som heter Minimizer. Den kan beskrivas som en liten tunna eller påshållare med öppen framsida. I den så trär man en påse, som övrig mjukplast ska samlas i. Påsen hålls fast med en rem, och öppningen upptill blir lagom stor för att trycka ner plastavfallet i, men tillräckligt tajt för att plasten inte ska svälla ut. På så vis komprimeras plastmängden alltmer, vartefter man pressar i mer mjukplast. Man blir rejält förvånad över hur mycket plastavfall som ryms i den lilla behållaren. Det smarta i designen är att när påsen är proppfylld så behöver den inte krånglas ut genom den trånga öppningen, upptill. Eftersom hela fronten är öppen så tas den fyllda påsen ut framifrån, genom den öppna fronten.

 

  1. Trött på hår som sätter stopp i badkarets eller duschkabinen avlopp?

Att rensa bort hår i avloppsröret under badkaret eller duschkabinen är ingen trevlig syssla. Har det samlade håret dessutom bildat stopp i golvbrunnen, under duschkabinen eller badkaret, så blir det ännu svårare. Så, hur hindrar man det naturliga håravfallet från att samlas i duschens avlopp? Det finns många olika silar att använda, men den som Villanytt vill tipsa om är en så kallad hårfälla av silikon. Hårfällan är en 13 centimeter bred badkarspropp som läggs ovanpå badkarets avlopp, där designen och materialet gör att hårstrån stannar på hårfällan. Det unika och smarta med produkten är att den både ersätter sil och propp. Den håller tätt så att du kan njuta av badet, och när du vill tömma ut badvattnet så trycker man bara till på hårfällan. Då släpper den ut vattnet men håller kvar de uppsamlade hårstråna. Det här fungerar faktiskt även i kökshoar med öppna eller fördjupade avlopp, och då kan produkten fånga upp skal och rester när diskvattnet töms ut.

 

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns praktiska lösningar och roliga prylar som löser de flesta vardagliga problem. Alla svårigheter och begränsningar i hushållet har även upplevts av andra, och några av dem är smarta designers och innovatörer.

Annons