Byggnation | El/Energi 2 jan 2017

Släck hela huset med en knapptryckning

Skylink i Göteborg gör hem smartare, och är sedan ett år svensk återförsäljare till italienska företaget Vimar och dess styrsystem och uttag.

– Styrsystemet har funnits i många år utomlands men är nytt på den svenska marknaden. Vi vänder oss direkt till de installatörer som verkar i totalrenoverade eller nybyggda hus, säger Johan Waldenström, säljare på Skylink.

Att sätta in systemet i ett befintligt hus är inte ett alternativ, tekniken bygger på att man installerar den från början. Och då är möjligheterna nästintill oändliga.

– Jag förespråkar funktioner som förenklar och inte krånglar till vardagen.

Med den avancerade energistyrningen kan du mäta förbrukningen i olika uttag, till exempel på luftvärmepumpen eller hela huset. Genom att dessutom lägga in elpriset kan du snabbt och enkelt få fram kostnaden för varje uttag.

– Min favorit är ljusstyrning. Då slipper man springa runt i hela huset och kolla så att ungarna stängt av sina saker, det räcker med att trycka på en knapp. Precis som du kan få hela huset att starta vid ett visst klockslag.

Styrsystem för solceller ser Johan Waldenström som den kommande stora trenden.

– Då kan du se vilken energi du producerar och också hur mycket du förbrukar. Om man får ett medvetande om sin förbrukning leder det ofta till minskad förbrukning.

Sitter du med ett hus utan möjlighet till styrsystem kan du ändå uppdaterad huset med Vimars designade knappar och uttag.

Annons