Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur 5 jan 2023

Skulpturtavlor ger inredningen en dimension till  

Tavlor med verkligt djup. Konst som verkligen är en del av rummet och som kan ge många olika uttryck genom olika ljussättning och placering. Konstnären Emelie Borglin tipsar om skulpturtavlor i inredningen och berättar om sina egna, fascinerande tavlor i lera.

 

Vad är en skulptur, vad är en tavla, vad är en skulpturtavla? Ja, inom konsten finns inga klara gränser mellan genrer, metoder, material – tvärtom är det ofta i gränslanden dem emellan som intressanta möten sker och spännande verk uppstår. Med skulpturtavla menar vi i den här artikeln en ”traditionell tavla” som går att hänga på väggen, fast skapad med material som ger verkligt djup och fysiska former, till skillnad från en målning.

 

Olika ljus gör stor skillnad

– Jag tycker det är spännande när ett konstverk tar plats i rummet, och det gör en skulpturtavla också i rent bokstavlig mening. Den kan verkligen tillföra inredningen en dimension till. Skulpturtavlan talar inte bara till ögat utan till fler sinnen; en tavla med former som växer ut ur väggen får du ju lust att känna på också, säger Emelie Borglin, konstnär som bland annat arbetar med skulpturtavlor.

På så sätt får en skulpturtavla också en annan relation till ljuset, en relation du kan påverka och spela med för olika uttryck.

– Beroende på hur ljuset faller på den kan en skulpturtavla ta väldigt olika skepnader. Prova att ljussätta den på olika sätt och se hur färger och skuggor förändras. Med belysning underifrån till exempel nästan klättrar tavlan uppåt på väggen med sitt skuggspel vilket kan ge en dramatisk effekt, medan det helt vanliga dagsljusets spel i tavlan ger ett annat lugn.

 

Lera i böljande former

Emelie Borglin har hittat ett helt eget uttryck för sina skulpturtavlor. I många av hennes verk trängs vackra välvda och böljande former över kanvasen som påminner om liksom en stelnade tyg- eller läderstycken med en mångfald vindlande veck och vikningar.

– Tyg i rörelse är min referens och inspiration, men jag jobbar helt och hållet med lera. Jag gör tunna lager och många lager som jag har utarbetat en teknik för att sedan forma i släta linjer och mjuka, fluffiga former. Leran jag använder är så kallad självbrännande lera, som är pappersbaserad istället för mineralbasrad och därför inte behöver behandlas i ugn för att stelna, berättar Emelie.

Färgen sprejmålar Emelie på när leran har stelnat. Tonerna är ofta lugna, skandinaviska i vitt, beige och ljust brunt – men det finns undantag.

– Just nu färdigställer jag en tavla i chockrosa med klarlack till en kund i Danmark. Jag gör gärna jobb på beställning och skulpturtavlor som är tänkta och anpassade för ett särskilt rum och hem.

Fotnot: Se mer av Emelie Borglins konst på instagram: @emelieborglin.art.

 

Text: Tobias Christoffersson

 

Annons