Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Livsstil 4 okt 2023

Skinn – älskat och självklart i höstgarderoben

Oavsett din ålder, stil och personlighet så finns det troligen något skinnplagg, bälte eller en skinnväska i din garderob. Världens äldsta klädmaterial är fortfarande lika vind- och regntätt, samt lika motståndskraftigt mot slitage och smuts. Villanytt kollar in höstens skinnplagg, tillsammans med Björn Almqvist på Björns Skinn i Sollentuna.

Hur kan ett klädesmaterial vara lika självklart idag, som i forntiden och i framtiden? Björn har svar:

-Skinn har ju helt unika fördelar. Att många tar fram sina älskade skinnjackor och handskar nu på hösten beror såklart på materialets förmåga att hålla tätt mot vind och nederbörd. Så länge man är skyddad mot fukt och blåst, så kan man ju enkelt välja underplagg utifrån hur kallt det är ute. Det är flexibelt, alltså. Det är ju också det enda klädesmaterialet som blir mer karaktärsfullt ju mer det används och åldras – enligt mångas tycke. Att äkta skinn dessutom är näst intill outslitligt märks inte minst på hur länge folk använder sina älsklingsplagg och accessoarer.

I butiken vid Kom köpcentrum möter vi mängder av skinnkläder i en stor bredd av stilar, modeller och färger. Det är också härifrån som plaggen sänds när de beställts från bjornsskinn.se.

Stil, mode och look

Tidigare har skinnkläder förknippats med rockers, mc- och raggarkultur och cowboys. Och även om skinn numera används inom modets alla riktningar så kan även den elegantaste och förfinade blazern ha en lite coolare utstrålning om den är av skinn, i stället för vävt tyg. Idag bärs mjuka och moderna skinnjackor, i varierande färger, inom alla samhällsklasser, till både vardags och fest. Björn tillägger:

– Visst har alla skinnjackorna, väskorna, bältena och västarna något gemensamt i materialet och hållbarheten. Men dess ägare varierar i stil lika mycket som plaggens design, look, ytbehandling, mjukhet och tillfället när de bärs.

Nyheter, trender och klassiker

Till senhösten och vintern är det många som väljer vinterfodrade kragar, gärna klädda med skön naturvit teddy.  Populära exempel är herr-pilotjackan Axel, och dam-bikerjackan Bea, båda från Jofama. När hösten och vintern tar i ordentligt så vill många kvinnor ha rejäl pälskrage på kapplånga skinnjackor som går ner över rumpan, som ”Pia” från Levinsky.

-Men för den tidiga hösten och sena våren väljer många en tunnare skinnjacka. Exempelvis den tidlösa herrmodellen David från Saki, och Nicole från Rockandblue. För killar som vill kunna alternera med en på- och avtagbar varm krage är jackan Jonas mycket efterfrågad, även den från Saki.

Parallellt med de modernare modellerna finns ett ständig intresse för bestående klassiker, som Jofamas herrväst Mobyn och jackan Rusty Dusty.

Text: Tom Swales

Annons