Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning 13 jun 2022

Skillnaden mellan specialsmidda räcken och butiksköpta

Många drömmer om eleganta metallräcken att kröna villans trappor, altaner och balkonger med. Valet står då mellan att köpa prefabricerade delar, eller be en smed smida räcken i stil och proportioner som passar huset. Smeden Kristoffer Kolarczyk visar Villanytt varför man bör investera i det specialsmidda.

På många villor och större fastigheter, över hela Stockholm, sitter räcken som smitts av Kristoffers smed- & byggservice. Valet av räcke är alltid en kalkylering med priset, livslängden, det framtida underhållskravet, estetiken och marknadsvärdet. Och enligt Kristoffer så lönar sig det specialsmidda alltid.

– Som smed handplockar man ju varje stycke för att få högsta järnkvalitet och optimal godstjocklek. Sen smider, bearbetar och svetsar man det under full kontroll. Därefter låter jag samarbetande experter utföra rostskyddning och lackering. Det ger räcket en helt annan livslängd och behöver inte underhållas lika mycket som fabriksgjorda delar, förklarar Kristoffer.

Skarvfritt är hållbarare

När prefabricerade räcken monteras ihop så blir det oundvikligen väldigt många synliga skarvar. Många upplever att det sänker kvalitetsupplevelsen, men framför allt så riskerar skarvarna att rosta och glappa, efter några år.

-Ja, men väljer man däremot att smida ett helt räcke, så blir allt en helt skarvfri helhet. Husägare blir ofta häpna över att svetsningarna inte syns, och det är en stor del av värdet. Kvalitetsintrycket blir då större, och räcket upplevs som att höra ihop med huset, till hundra procent.

Att många villaägare beställer specialsmidda räcken beror också på att de prefabricerade delarna inte alltid passar. Varje balkong, altan och trappa har individuella mått, som kräver passning.

-Ett räcke i en trappa ska ju följa trappans lutning, vinklas rätt i trappavsatser och eventuella fortsättningar.

Smidet öppnar för önskningar

Som beställare kan det vara svårt att beskriva den önskade stilen med bara ord.

-Visst, men folk har oftast samlat bildexempel på nätet. Ibland önskar de stolpar som inspireras av en bild, handledare inspirerade av en annan bild, och knoppar, spetsar eller ståndare från andra bilder. Min samarbetande ritare komponerar då en snygg helhet, och gör ritningsförslag, som beställaren får godkänna.

Därefter börjar förverkligandet och ju mer utmanande uppdraget är, desto roligare tycker Kristoffer det är.

-Men, att bara komplettera en del i ett befintligt smidesräcke, kan vara minst lika kreativt.

Text: Tom Swales

Annons