Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 16 apr 2024

Skapa ett unikt hem med tidlöst hantverk

Hållbart hantverk ligger i tiden. Allt fler väljer att låta en hantverkare skräddarsy räcken och trappor till sina hem, såväl inne som utomhus. Gärna unika detaljer i smide och svartstål. Patrik Lindquist är en av yrkesmännen som har anammat trenden med trappor och räcken som håller över tid.

För några år sedan ville nästan alla hans kunder ha räcken i glas och rostfritt stål. Det var den rådande trenden både utomhus och inne.

– Jag gjorde hundratals meter av glasräcken tidigare. Men inte längre. Nu är det smide och svartstål som gäller. Många vill åt industrikänslan, säger Patrik Lindquist på Lindquist teknik & mekaniska i Trollhättan.

Både vid nybyggnation och renoveringar efterfrågas det enkla och stilrena. Samtidigt verkar många, enligt Patrik, ha tröttnat på den helvita inredningen och längta efter andra inslag.

Lokalt hantverk

Det går trender i byggen och inredning, precis som i allt annat. Men en sak är säker. Fler och fler väljer hållbarhet, svensktillverkat och närproducerat. Halvfabrikat från bygghandeln ersätts alltmer av unika lösningar från lokala hantverkare.

– Många har tröttnat på enkla lösningar och börjar värdera riktigt hantverk som håller i längden, säger Patrik Lindquist.

Själv skräddarsyr han lösningar till varje enskild kund, helt enligt deras önskemål. Han åker ut och mäter på plats, tillverkar och svetsar allt själv i sin verkstad och kommer sedan tillbaka till kunden och monterar det slutliga resultatet.

– Jag vill kunna träffa mina kunder om tio år och då få höra att de fortfarande är lika nöjda med det jag gjort som när det var nytt. Jag tillverkar inga slit och släng grejer, utan saker som håller.

Fånga husets själ

Ofta har kunderna egna idéer och kanske bilder på inredning de gillar. Det kan vara balkongräcken, trappstommar eller trappräcken.

  • Jag älskar när jag får udda uppdrag. Ju konstigare projekt, desto roligare tycker jag att det är, säger Patrik, som konstruerar och ritar allt han ska tillverka helt själv.

Idag vill många som renoverar att det ska se ut som om räcket eller trappan alltid har tillhört huset. Man vill fånga huset själ med hjälp av detaljerna.

  • Smide och svartstål håller över tid och blir inte omodernt och daterat. Det är ett stilsäkert alternativ som alltid har funnits. Titta bara på husen från 50-talet. De står sig än, säger Patrik.

Tidlöst hantverk – då som nu. Praktiskt, funktionellt, snyggt och hållbart.

Text: Carolina Carpvik

 

Annons