Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Inredning 8 feb 2024

Skapa ett drömmigt badrum

Visst är det lätt att drömma sig bort till hotellens badrumslyx? Jenny Harmati är projektledare och plattsättare på Kakelgruppen i Göteborg, och vet vad som behövs för att uppfylla en badrumsdröm.

Kök och badrum är en viktig del av bostaden och har stor betydelse för hemmet. Jenny Harmati vet. Hon möter många badrumsdrömmare i Göteborgsområdet och följer dem ofta genom hela processen. Från planering till att kakelplattan är satt på plats.

Köket är hjärtat men det verkar som att badrummet mer och mer ta över den rollen. Det ska vara tidlöst och gärna lite lyxigt, som på hotell!

Mycket att välja på

Så hur skapar man ett drömmigt badrum? Möjligheterna är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser, menar Jenny. Men en sak som är åtråvärt idag och har varit hett en tid är stora kakelplattor.

– Det är väldigt vanligt med storformat på plattor, Gärna större än 60×60 cm på väggar samt golv. färgerna ska vara lågmälda, gärna i en gråskala. Just den kombinationen ger en lyxig hotellkänsla, menar Jenny.

En mer lågmäld färgskala gör det också enklare att förändra badrummet efter årets olika säsonger. Med ett neutralt kakel kan man på ett enkelt sätt matcha med säsongens färger på handdukarna istället.

– Men tänk ändå tidlöst och långsiktigt. Och tänk bort husets stil, kör på det du vill ha och utifrån din egna personlighet.

Andra trender

Vid sidan om trenden med storformatsplattor finns också en strömning som blir allt mer tydlig. Det är den lantliga touchen med stukaturlist som avslut, i likvärdig keramik som på väggarna.

– Vi använder också härdplasten epoxy allt mer. Särskilt på girade ytterhörn för en mer hållbar och estetisk finish.

Detaljerna som gör det

Jenny berättar att det hon också ser mycket nu är stora, runda speglar. Ofta har de en touchfunktion med inbyggd belysning vilket ger en härligt, lyxig känsla. Det lilla extra plockas också fram genom valet av kranar, duschblandare och handdukstorkare.

– Det är inte enbart kromat som gäller längre, utan allt från guld till mattsvart. Man vågar också sticka ut med andra färger. En annan sak som ger badrummet en skön känsla är inbyggda hyllor. Schampohyllor och nischer med inbyggd belysning är populärt, badrummet ska gärna upplevas cleant.

Jenny berättar att de flesta hon träffar och som är på gång med badrum, är väl förberedda och vet ofta vad de vill ha. Inspirationsbilder finns det gott om, för den som googlar.

– Utifrån det kan vi sedan hitta plattor utifrån önskemål och ekonomi via vår butik Rockstile i Mölndal, där vi skräddarsyr badrummet i 3D-ritningar samt målar in valen av möbler samt keramik. Ett bra tips är att följa oss på Instagram och Facebook för inspiration, ni hittar oss på sidan Kakelgruppenivast, avslutar Jenny Harmati.

Jennys tips för drömmigt badrum!

Inred efter din egna smak

Sätt belysning för exponering av detaljer

Välj runda speglar med belysning

Välj storformat på kakelplattan, gärna i fogföljd med golv

Håll det cleant, gärna med inbyggda hyllor

Text: Eva Rydinger

Annons