Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 6 jan 2024

Se till att vara säker på taket

Då och då behöver du som villaägare ta dig upp på taket, för kontroll eller lättare arbeten. Var då säker på att du alltid är säker! Emil Krantz hos Ställningsprodukter.se tipsar om smidig fallskyddsutrustning för hemmabruk.

Så här på vintern gäller det kanske att skotta bort lite snö eller rätta till en panna eller två som lossnat. Andra tider på året kanske rensning och rengöring eller enklare reparationsarbeten. För vissa av oss är det ingen konst, för andra, som besväras av höga höjder, är det rena fasan att behöva ge sig upp på taket, även en aldrig så kort stund. Oavsett vilken kategori du tillhör, så är det alltid viktigt att du är säker när du väl är uppe på taket.

Fallskyddspaket med sele och lina

– Det enklaste sättet för dig som villaägare att säkert vara säker på taket är att skaffa ett fallskyddspaket med en sele och en lina. Du kopplar fast ena ändan av linan i en förankringspunkt på taket, till exempel en gångbrygga eller en gångstege, och ändra ändan i selen som du har på dig. Linan kan också ge dig extra trygghet och stabilitet under arbetet. Har du ingen tydlig förankringspunkt finns möjligheten att dra ett extra rep runt skorstenen och fästa linan i den, berättar Emil Krantz hos Ställningsprodukter.se, en e-handel för ställnings- och fallskyddsprodukter.

En extra funktion som är bra att ha i linan är en falldämpare, som gör ett eventuellt fall mjukare och dämpar dess kraft.

– Vi säljer ett fallskyddspaket vi kallar basic, då det har allt du behöver som villaägare och är lätt att använda. Det innehåller förankringslina med falldämpare, 2-punktsele och en väska för smidig transport eller förvaring i förråd eller garage. Vi säljer proffsprodukter som kommer direkt från fabrik utan mellanhänder.

Smidigt med teleskopstege

För att komma upp på taket behöver du förstås också hjälp av en stege. För tillfälligt arbete eller kontroll rekommenderar Emil en så kallad teleskopstege.

– Teleskopstegen är idag den absolut populäraste stegen hos våra privatkunder. En teleskopstege kan justeras i längd för att passa olika höjder, vilket du gör med ett enkelt handgrepp. Ihopfälld tar stegen lite plats och är smidig att förvara. Vi har teleskopstegar med längder från 2,9 till 4,7 meter.

Text: Tobias Christoffersson

Annons